Lokale seizoensgroenten – bijvoorbeeld sla uit de vollegrond, rammenas en koolrabi – zijn in deze tijd van het jaar traditioneel zeer populair in het Zuid-Duitse Knoblauchsland. Juist tijdens de actuele crisistijd worden de seizoensproducten uit lokale teelt goed ontvangen door de consumenten. Hetzelfde geldt echter voor zogenaamde speciale gewassen, zoals snijbiet en rabarber, ziet Stefan Seischab, juniordirecteur van het gelijknamige groententeeltbedrijf.
In het hart van het Knoblauchsland teelt de familie Seischab op 26 hectare groenten onder de vrije hemel. In tegenstelling tot de meeste lokale collega's concentreert het bedrijf zich meer op de vollegrondsteelt in plaats van op de kassenteelt. "We bouwen meer dan 25 verschillende gewassen, die we ofwel direct aan de lokale retail leveren of op de groothandelsmarkt in Nürnberg verkopen“, zegt Stefan Seischab, die het bedrijf samen met zijn vader Thomas runt.
'Behoefte aan speciale gewassen groter dan vorig jaar'
Naast een rijkelijk assortiment aan sla uit de vollegrond heeft het bedrijf enkele speciale producten uit eigen teelt in het assortiment. Rabarber wordt bijvoorbeeld sinds het begin van april in handelsrelevante hoeveelheden geoogst en is juist in deze crisistijden bijzonder populair. "Er is momenteel zeer veel vraag naar rabarber, zowel in de retail alsook bij lokale aanbieders die hun producten direct vanaf het erf verkopen. Wij leveren hen verse producten. Ongeveer hetzelfde geldt voor snijbiet, die we bont of als standaardvariant aanbieden. Bij beide speciale producten ligt de afzet duidelijk boven het niveau van vorig jaar“, vertelt de juniordirecteur op aanvraag.
De familie Seischab teelt zowel in kassen alsook in de vollegrond op dezelfde locatie. Snijbieten worden over het algemeen van begin mei tot ver in november aangeboden. Rabarber is daarentegen slechts kort in de handel verkrijgbaar, tot uiterlijk midden juni. / Foto: Gemüsebau Seischab
Verdere investeringen in de teelt van speciale gewassen
Naast deze beide genoemde speciale gewassen zet het innovatieve familiebedrijf versterkt in op de teelt van tuinkruiden. Standaardproducten zoals peterselie, dille en bieslook komt men in het Knoblauchsland vaak tegen, maar speciale gewassen zoals munt en bonenkruid ziet men daarentegen eerder zelden. Stefan: "De in de handel gebruikelijke kruidensoorten – bijvoorbeeld bieslook, basilicum, peterselie, dille en munt - telen we reeds. Verdere aanvragen – bijvoorbeeld voor tijm – hebben we nu eveneens ontvangen.“
Het hele jaar door lokale kruiden aan kunnen bieden hoort tot de ambitieuze meerjarenstrategie van de firma Seischab.
Voor de tuindersfamilie staat 2020 in het teken van testteelt, want voor het eerst worden de kruiden zowel in de vollegrond alsook in de kas geteeld. Het doel daarbij is om de handel het hele jaar door lokale kruiden aan te kunnen bieden. "Momenteel telen we in de kas enkel basilicum, aangezien basilicum van warmte houdt. Verder hadden we dit jaar in de winter nog geen gesneden kruiden in de kas, dit zal echter naar planning de volgende winter gebeuren", luidt het tenslotte.
Voor meer informatie:
Stefan Seischab
Gemüsebau Seischab
Am Knappsteig 41
90427 Nürnberg
Telefoon: 0911 936910
E-mail: info@seischabgemuese.de
www.seischabgemuese.de