"De oogst begon een week eerder, met het ras Pricia. En de vraag was meteen erg groot," vertelt Cristian Montalti, een teler in de heuvels van Imola (Bologna), die op zaterdag 10 mei met de eerste pluk begon. "Het is de eerste keer dat we zo vroeg zijn begonnen met oogsten, maar dit jaar is de oogst helemaal ongewoon."
Pricia-variëteit
Het gebied werd niet beïnvloed door de vorst, maar de opbrengst is lager dan normaal. "Dit is een rustjaar en de bloei is niet overvloedig geweest. Het weer is ongewoon met hoge temperaturen in februari en vervolgens kou in maart en begin april. Ik verwacht een verlies van 60% ten opzichte van de normale situatie."
Oogst door het bedrijf Montalti
Maar de 40% die overblijft zou dit jaar goed betaald moeten worden. Montalti verkocht de abrikozen op de veiling en de eerste verkoop ging goed voor meer dan 4 euro/kg. "Natuurlijk variëren de prijzen elke dag en de primeurs worden altijd goed verkocht. Aan het einde van het seizoen denk ik dat er geen sprake zal zijn van een normale verkoop, maar we hopen nog steeds op een mooi seizoen."
De teler bezit 2 hectare met abrikozen van verschillende variëteiten. De eerste vruchten zijn niet erg groot, maar door de boom goed te snoeien, kan men goede maten krijgen, die goed betaald worden op de veiling. " Als je geen kwaliteit hebt, word je gestraft op de veiling. Je moet precies zijn, vooral in de bewerking."
Michele Montalti
"We plukken eerst Wondercot en Pricia, dan Luna en Rubista, en later Orange Ruby en Pincot. We gaan door met de oogst tot half juni, omdat ik geen late rassen heb. Gezien het feit dat ik geen water kan geven, zou ik in hoogzomer geen hoge kwaliteitsstandaard kunnen garanderen."
Voor meer informatie:
Cristian Montalti
chrismanu@tiscali.it