Goede vraag naar Siciliaanse citroenen

"De prijzen van citroenen zijn de afgelopen 5 jaar altijd vrij hoog geweest, omdat er een grote vraag naar dit product was, waaronder onze Siciliaanse citroen uit het gebied rond Syracuse en in het bijzonder die met de BGA (beschermde geografische aanduiding)," zegt Salvo Magliocco, vice-president van Pasam Agrumi, een citrusteler in het oosten van Sicilië.


Salvo Magliocco

Marktvraag en prijsstelling
"De recente effecten op de markt als gevolg van Covid-19 hebben bovendien geleid tot een grotere marktvraag, dankzij de keuze van de consument voor producten die rijk aan vitamine C zijn. In sommige landen, zoals Turkije, is zelfs vers citroensap gebruikt als natuurlijk desinfectiemiddel, terwijl wij de voorkeur geven aan de voedingswaarde. Citroen kan zeker bijdragen aan een betere afweer in het menselijk lichaam. Onze huidige doelmarkten zijn Noord-Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. We kunnen echter vaststellen dat het BGA-merkproduct vooral in Italië en Frankrijk wordt geconsumeerd."

Het seizoen is tot nu toe vrij goed verlopen, met een verkoopprijs van gemiddeld ongeveer € 0,75 per kg. "Laten we echter oppassen dat we geen overhaaste conclusies trekken! Hoewel de verkoopprijs zeer hoog is geweest, is het ook zo dat de opbrengst van dit seizoen een van de laagste in de afgelopen 15 jaar is geweest. Als gevolg daarvan is de omzet van de afzonderlijke bedrijven niet noemenswaardig veranderd."

Mal secco
"We moeten steeds meer rekening houden met de schimmelziekte Mal secco in de citroengaard en de daaruit voortvloeiende noodzaak om veel citroengaarden te herbeplanten, met exorbitante kosten. Deze schimmel ontwikkelt zich aanzienlijk, met ernstige schade aan de Siciliaanse citrussector. Volgens mij moeten we het gebruik van vroege onderstammen zoals Alemow (Citrus macrophylla) vermijden, die enerzijds leiden tot een uitstekende opbrengst na 4 jaar van aanplant, anderzijds net zo snel terugvallen, waardoor ze een kortstondige investering blijken te zijn."

Citroenboomgaard aangetast door de schimmelziekte Mal secco

Biodynamica
"Onlangs hebben we de biodynamische certificering verkregen. Dat is een ander onderdeel van ons volledig eco-duurzaam teeltbeleid, maar het stelt ons vooral in staat om een deel van de markt te betreden die we als citrusteler niet meer kunnen negeren. Wij waren jaren geleden één van de eersten die een biologische certificering behaalden: dit was een belangrijke opstap voor de markten die dit soort producten nodig hadden. Nu zien we hetzelfde fenomeen met de biodynamica, dus als de markten erom vragen, zijn we voorbereid daarop in te spelen."

Concurrentie
"Op internationaal niveau is de concurrentie voelbaar en vooral vanuit Spanje, waar bedrijven ver voorop lopen op het gebied van rasseninnovaties en met name op het gebied van producthoeveelheden. Ze hebben enorme uitbreidingen en sterke overheidssteun, waardoor ze ons op prijs weten te verslaan. Gelukkig blijft de grote speler in heel de keten de consument, die kiest voor de kwaliteit van ons Siciliaanse product," besluit Magliocco overtuigend.

Voor meer informatie:
Salvo Magliocco
P.A.S.A.M. Agrumi Soc. Coop. Agricola a r.l.
+39 0931722333
info@pasamagrumi.it
www.pasamagrumi.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven