Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny De Coster, aardappelteler

“Eerste Belgische Frieslanders uit de vollegrond ruim week eerder geoogst”

Tholen – “Begin deze week zijn we begonnen aan het rooien van de nieuwe Frieslander-aardappelen. Hiermee zijn we ruim een week eerder dan vorig jaar”, vertelt aardappelteler Benny De Coster. “Met het rooien van de aardappelen in de tunnel zijn we rond 20 april begonnen, maar voor de buitenteelt is 11 mei erg vroeg. Vorig jaar hebben we in april nog een paar dagen nachtvorst gehad. Dit reduceert de plant en dan raak je achterop schema. Het belangrijkste is het vorstvrijhouden van de planten en op tijd planten.”

De Frieslanders, die De Coster heeft gerooid, gaan naar zijn vaste klanten. “Marktkramers, groentenwinkels en een supermarkt bellen al vanaf begin mei of de aardappelen er al zijn. Alle aardappelen worden op voorhand verkocht. Mijn streven is elk jaar om ongeveer tegelijk met de Spaanse primeuraardappelen op de markt te komen”, zegt de teler. "Omdat de opbrengt van Frieslanders vroeg in het seizoen opmerkelijk beter is dan bijvoorbeeld bij Berber of Première, kiezen telers graag voor Frieslanders. Tevens houden de klanten ook echt van de smaak van de Frieslander. Doré aardappelen zijn in tegenstelling tot Nederland in Vlaanderen niet echt ingeburgerd bij de consument."

“Het telen van de vroege Frieslanders kost flink wat werkuren. Ik gebruik geen gewasbeschermingsmiddelen, werk met voorgekiemd pootgoed en dek het allemaal af met vliesdoek en agronet. Al het werk heeft 25 ton per hectare opgeleverd."Vanwege de droogte die er heerst in België en Nederland heeft De Coster nog wel wat bijberegend, omdat er in de afgelopen periode veel te weinig neerslag is gevallen. “In april is er slecht 25 liter gevallen, het is echt heel droog op het land. En een groot deel van België kan helaas niet beregenen. De droogte kan voor de komende oogst voor flink wat problemen gaan zorgen, ben ik bang.”

Voor meer informatie:
Benny De Coster
+32(0)473 98 62 77
Benny.de.coster@hotmail.com