Overschot van de aardappeloogst

Nederland levert fritesaardappelen aan Oekraïne

Nederland is begonnen met het leveren van aardappelen, oorspronkelijk bestemd voor bewerking, aan Oekraïne. Dit is een stap in de goede richting, want door de sluiting van restaurants, cafés en hotels is de productie van frites in Nederland en België tot stilstand gekomen. Marktpartijen schatten de restanten van de aardappeloogst, die bestemd was voor bewerking, op 2 mln ton. De Nederlandse overheid heeft een toezegging gedaan van € 50 mln ter ondersteuning aan de aardappeltelers en -bewerkers die door de huidige situatie worden getroffen.

Het restant van de Nederlandse aardappeloogst wordt echter niet verspild: ze worden nu al actief op de Oekraïense markt gebracht. Ondanks het feit dat deze rassen niet voor verse consumptie bestemd zijn, vinden de Nederlandse aardappelen gretig aftrek, omdat ze hoge kwaliteitsparameters hebben en de prijs ervan vergelijkbaar is met de prijzen voor Oekraïense aardappelen. Dit is zeer gunstig voor de Nederlandse leveranciers, anders zou het product moeten worden weggegooid.

Gemiddeld vragen de Oekraïense groothandelaren voor Nederlandse aardappelen ongeveer € 0,27-0,32/kg op de markt van Kiev. Er zijn ook aanbiedingen op de markt voor levering op bestelling van Nederlandse aardappelen. Tegelijkertijd blijven de prijzen voor aardappelen in Oekraïne stabiel en begint de vraag van de consument over te schakelen op vroege (jonge) aardappelen, die al op de markt komen.

Bron: en.potatosystem.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven