Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse AGF-import uit Nederland in maart 21% lager

In de eerste drie maanden van dit jaar was de Franse import van verse groenten en fruit 5% kleiner dan vorig jaar in diezelfde maanden. De trend was in alle drie maanden ongeveer hetzelfde. Ook
vergeleken me de jaren daarvoor was het minder; 2018 -2% en 2017 -5%.
De import vanuit Nederland bleef in het eerste kwartaal van dit jaar echter veel meer achter bij die in 2019 dan gemiddeld. In totaal importeerde Frankrijk in de eerste drie maanden van dit jaar 35.700 ton Nederlands product tegen 42.700 ton in de eerste drie maanden van 2019. In alle drie de maanden januari, februari en maart was er sprake van een steeds verder dalende tendens, nl. een min van
resp. 12, 16 en 21% Van alle belangrijke producten werd er aanzienlijk minder ingevoerd: tomaten - 24%, uien -10%, peren -19%, peen -14%.
De totale Franse import van tomaten, peren en peen liet een normaal beeld zien. Van uien werd er naast Nederland ook uit andere landen minder ingevoerd.



Nederlandse export naar Frankrijk: twee derde re-export
Wat de totale Franse import betreft, was het beeld bij de grote producten in het eerste kwartaal niet uitzonderlijk. Uitzonderingen waren: avocado’s -7%, ananas -13%, appels -42%(!) en aardbeien -11%. Bij de landen werd er naast Nederland ook uit Costa Rica (ananas) in het eerste kwartaal veel minder ingevoerd.
Spanje was met afstand de belangrijkste leverancier. De import vanuit Spanje daalde iets. Marokko was de tweede leverancier. De import uit dat land groeide licht. Op afstand van de grote twee volgen: België, Ivoorkust, Italië, Israël en dan Nederland.

De cijfers van Frankrijk hebben voor Nederland betrekking op Nederlands product. De re-export zit (opvallend genoeg) niet in het Eurostat cijfer van de Franse import. Op jaarbasis ging in 2019 volgens het Franse cijfer bij de import vanuit Nederland (Nederlands product) om 214.000 ton. De export vanuit Nederland naar Frankrijk had in het afgelopen jaar incl. re-export een omvang van 640.000 ton.
Met andere woorden twee derde van de Nederlandse export naar Frankrijk was in 2019 re-export.

Franse export iets gegroeid
De Franse export van verse groenten en fruit was in het eerste kwartaal iets (3%) groter dan vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2018 was het ook wat meer maar in het eerste kwartaal
van 2017 werd er meer uitgevoerd.
Appels was het belangrijkste product. Er werd in het eerste kwartaal weliswaar ruim 10% meer ingevoerd vergeleken met vorig jaar maar de jaren daarvoor was het nog meer.
De export van tomaten was in het eerste kwartaal duidelijk groter dan in dezelfde periode van de jaren er voor. Hierbij gaat het vooral om re-export van Marokkaans product. In het eerste kwartaal voerde
Frankrijk 140.000 ton Marokkaanse tomaten in en 36.000 ton uit Spanje. De Franse export van bloemkool viel in het eerste kwartaal sterk terug.

Minder naar Spanje en Italië; meer naar Nederland en België
Bij de afnemers viel het op dat er in het eerste kwartaal minder werd geleverd aan de zuidelijke buurlanden Spanje en Italië. Daar staat tegenover dat de export naar Portugal wel flink (67%) groeide.
Naar de belangrijkste afnemer Duitsland ging wel meer (5%). De export naar EU-uittreder het Verenigd Koninkrijk bleef stabiel en naar Nederland werd iets (4%) meer uitgevoerd. De export naar
België groeide heel fors, nl. met bijna 30%.

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com   

Publicatiedatum: