Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Welke rassen van abrikoos, nectarine en paraguayo komen in aanmerking voor nieuwe aanplanten?

"De telers uit Murcia hebben te veel aandacht besteed aan vroege steenfruitrassen"

Voordat het oogsten van steenfruit in Spanje van start ging, was het onzekerheid troef over hoe de beperkte bewegingsvrijheid vanwege corona de arbeid zou beïnvloeden. Dit betreft  zowel het uitdunnen en het oogsten in de boomgaard als het verwerken en verpakken van het fruit in het magazijn.

Stéphane Buffat, oprichter en CEO van PSB, met zijn vader

“De sector komt zijn verplichtingen na en doet al het mogelijke om de aanvoer van fruit te verzekeren, terwijl tegelijkertijd alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We stellen alle beschermingsmiddelen beschikbaar in de magazijnen, maar ook in de wagens die de plukkers naar de boomgaarden rijden”, zegt Thomas Chevaillier, technisch-commercieel directeur van het Spaanse bedrijf PSB Producción Vegetal, een gerenommeerd veredelaar van steenfruitrassen. De firma is opgericht door de familie Buffat, die ook eigenaar is van het teelt- en afzetbedrijf Frutas de la Sierra Espuña. Als specialist in steenfruit analyseert Thomas de teelt van abrikozen, nectarines en paraguayo’s dit jaar en geeft hij advies over de beste rassen voor de aanplant van nieuwe boomgaarden.

Weinig abrikozen dit jaar
De eerste prognoses voor de oogst van abrikozen in Europa voorspellen dit jaar 37% minder fruit. "We denken dat de daling in Frankrijk nog sterker zal zijn dan wat Europech voorspelt. In Spanje zijn er lagere volumes abrikozen en ander steenfruit door de overvloedige regenval. Er is gemiddeld zo'n 250 liter per m2 opgemeten, wat nog nooit eerder is gebeurd. In Murcia is sinds september ongeveer 600 liter per m2 gevallen, wat overeenkomt met de totale hoeveelheid neerslag in 2017, 2018 en 2019 samen".


Het abrikozenras Bolero (PSB)

"De winter was niet gunstig voor de teelt, want in november en december was het nauwelijks koud en in januari regende het te veel. In februari was het te warm, waardoor de bloeiperiode te vroeg viel dit jaar. Ook in maart werd het soms veel te warm waardoor de vruchtzetting van abrikoos ronduit slecht was”.

Advies voor de aanplant van nieuwe abrikozenrassen
Ondanks het feit dat de volumes in Europa bijna 40% lager zullen uitvallen, zal er volgens de expert voldoende abrikozen van vroege rassen beschikbaar zijn, zodat telers het best niet in moeten zetten op extra vroege rassen. Er liggen echter kansen in de periode van eind mei tot 20 juni. Er zijn al veel Colorado-abrikozen aangeplant, waarvan de pluk plaatsvindt van eind april tot 10 mei en die erg populair zijn bij telers en exporteurs. Ook Flopria, die vanaf 20 mei wordt geoogst, is goed vertegenwoordigd. Maar daarna zit er een gat tot eind juni, wanneer Frankrijk en Italië aanzienlijke volumes op de markt beginnen te brengen. Tot nu toe hadden we daar geen geschikte rassen voor, want die moeten gedijen in gebieden met weinig koude-uren, maar nu hebben we de Bolero-abrikoos. Die is rood, zelffertiel, heeft een goede smaak en de pluk vindt plaats vanaf 10 juni.”

Aanbod nectarines dekt vraag niet door tekort vroege rassen
De overvloedige regenval in Murcia heeft de kwaliteit van de eerste oogst van nectarines in de weken 16 tot 18 aangetast. “Er is veel fruit verloren gegaan omdat de steen door de regen zo snel vergroot en het fruit aan stevigheid inboet. Bovendien was het suikergehalte ook lager dan normaal, maar dat is sinds deze week weer in orde", legt Thomas Chevaillier uit.


Nectarines van het ras Caracas

Omdat veel groentenwinkels gesloten zijn en de supermarktketens nog geen nectarines in mandjes en kleine verpakkingen aanboden, waren er aanvankelijk afzetproblemen. “We konden met ons fruit niet overal terecht, zeker niet met fruit van klasse 2. Gelukkig regent het nu niet meer in Murcia en we hebben momenteel zelfs dagen van rond de 30 graden, wat de consumptie zeker bevordert. De nectarines hebben nu de juiste brix en het mindere aanbod van vroege rassen zorgt voor een soepele afzet en een goede prijs. Wat wel een uitdaging is vandaag de dag, zijn de vele verschillende verpakkingsformaten die de retail eist”.

"Murcia moet profiteren van het gat in de markt voor nectarines in mei en juni"
“Begin deze week wordt de oogst van onder meer nectarines met geel vruchtvlees van de rassen Garcima, Patagonia of Flariba afgerond. Aangezien de oogst dit seizoen vroeger dan normaal plaatsvindt, voorzien we een nog grotere kloof tussen de reeds genoemde rassen en de volgende variëteiten met geel vruchtvlees, zoals Garofa en Gartairo, en nectarines met wit vruchtvlees zoals Boreal. Deze zijn ruim verspreid in Murcia en de pluk vindt plaats tussen 20 mei en begin juni. Tussen 15-25 mei wordt een tekort aan gele nectarines verwacht. Ook voor de komende jaren, maar misschien iets minder dan dit seizoen, verwachten we een tekort in die periode. Daarom stellen we voor om rassen te planten die deze lacunes in de markt opvullen, zoals Omega en Caracas, die goed gedijen in vroege gebieden”.

Nectarines van de rassen Omega en Amapola

Telers uit Murcia hebben traditioneel veel aandacht besteed aan vroege variëteiten, die vooral tussen april en mei geplukt worden. Daarom is er vanaf half juni meestal een tekort. "Ik denk dat dit eigenlijk strategisch gezien een foute inschatting is geweest aangezien de consument in april en mei nog niet echt toe is aan de consumptie van steenfruit en de kwaliteit ook nog niet zo hoog is."

Nectarines van het ras Atanais (PSB)

"Wij zijn van mening dat de telers in Murcia best inzetten op het planten van nectarinerassen waarvan de oogst plaatsvindt tussen 10 en 20 juni, omdat de brix dan hoger is. In Murcia is het dan immers altijd goed weer. Bovendien zijn het rassen met hogere opbrengsten, want de cyclus is langer. Wij stellen het ras Atanais, een nectarine met geel vruchtvlees die geplukt wordt vanaf 12 juni, en het ras Amapola voor, een nectarine met wit vruchtvlees die geoogst wordt vanaf 6 juni. Vanaf de derde week van juni begint de oogst in Lérida en Badajoz. Dat zijn grote hoeveelheden en dus is het niet raadzaam te kiezen voor rassen die na half juni geplukt worden”.

Populariteit UFO-paraguayo’s neemt af
Er zijn de laatste jaren veel bomen van de rassen Carioca en Samantha van PSB geplant in Murcia, ten nadele van de Italiaanse UFO-paraguayo’s, zo zegt Thomas Chevaillier. “Die waren destijds erg goed en ook zeer winstgevend, maar nu zijn ze toch wat verouderd omdat ze in vergelijking met de nieuwe rassen een minder goede kleuring hebben en ze gevoeliger zijn voor cracking".

Paraguayo's van het ras Babylone (PSB)

Paraguayo's van het ras Zodiac (PSB)

"Door de vroege oogst dit jaar zullen er tussen 20 mei en 20 juni, wanneer het fruit uit Lérida op de markt komt, minder paraguayo-perziken beschikbaar zijn. Het ras Contessa, waarvan de pluk begint op 10 juni, en Babylone, met het begin van de oogst op 15 juni, zouden daar een mouw kunnen aanpassen. Ze zijn goede vervangers voor de UFO 3 en 4, want de kleuring is beter en er zijn minder problemen met cracking".


Paraguayo's van het ras Contessa

"Daarnaast zien we ook nog ruimte voor paraguayo’s die eind april en begin mei geoogst worden, waarvoor we het nieuwe ras Vivadona met geel vruchtvlees hebben, en Zodiac, met wit vruchtvlees".

Voor meer informatie:
Thomas Chevaillier
PSB Producción Vegetal
technisch-commercieel directeur
Tel: +34 620 810 125 (Spanje)
thomas@psbproduccionvegetal.com
www.psbproduccionvegetal.com

 

Publicatiedatum: