Citrusgreening ontdekt in Kenia

De ziekte Huanglongbing (HLB), ofwel citrusgreening, is recent vastgesteld in Kenia, vier jaar nadat de ziektedrager, de Aziatische citrus psyllid (ACP), voor het eerst in het land werd aangetroffen. De drie gevallen van HLB in het oosten van Kenia werden op minder dan 100 km afstand van elkaar aangetroffen. Eén geval betreft een tuin en de andere twee boomgaarden waar onderzoek wordt gedaan. Op één ervan is ook een kwekerij gevestigd, zo meldt Citrus Research International (CRI), dat nauw samenwerkt met het International Centre of Insect Physiology and Ecology (ICIPE) in Kenia, evenals met wetenschappers in Tanzania. 

De beperkte verspreiding in Kenia biedt hoop dat volledige bestrijding van de ziekte nog mogelijk is maar dit hangt in grote mate af van het traceersysteem dat de citruskwekerij waar de ziekte werd vastgesteld, hanteert evenals van het tempo waarin de Keniaanse autoriteiten een onderzoek naar de mate van verspreiding instellen. 

Onderzoek door de Kenya Plant Health Inspectorate Services (KEPHIS) zal nodig zijn om een schatting te kunnen maken van het percentage van de populatie van de Aziatische citrus psyllid in de regio dat besmet is met de HLB-bacterie, Liberibacter Asiaticus. 

"Als vervolg op de mogelijke beheersing of uitroeiing in Kenia zouden de acties gericht moeten zijn op het afbakenen van de verspreiding van HLB en ACP in zuidelijke richting. Dit omvat ook de controle van de eerder gemelde ontdekking van ACP in het zuiden van Tanzania en de uitbreiding van het onderzoek in de richting van Mozambique. Het CRI zal daarom op zoek gaan naar partners in Tanzania om ACP in het zuiden van Tanzania te verzamelen en deze op te sturen naar het CRI voor nader onderzoek," stelt het CRI in haar nieuwsbrief van mei. De ziektedrager is nog niet aangetroffen in Oeganda.  

"Met de recente ontdekking van HLB in Kenia komt de ziekte aanmerkelijk dichter in de buurt van de citrusteelt in Zuid-Afrika. In landen in het zuidelijke deel van Afrika, Swatini, Zimbabwe, Namibië, Angola, Zambia en Mozambique is een waarschuwingssysteem in het leven geroepen. In deze landen werden tot dusver nog geen ACP waargenomen."

Plaatsen waar HLB werd aangetroffen (omcirkeld) in Ethiopië en Kenia (figuur van Ajene et al. 2020)

In Zuid-Afrika worden gecoördineerde onderzoeken voor vroegtijdige opsporing van ACP opgezet in commerciële boomgaarden in Letsitele en Limpopo. Het CRI heeft telers aangeraden hier mee te starten en dan met name wanneer zij zich dicht bij de grens met buurlanden bevinden. 

Twaalf inspecteurs van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Landbouw, Landhervorming en Plattelandsontwikkeling hebben een training gehad om de Aziatische citrus psyllid op te kunnen sporen.

Het CRI heeft een HLB- en ACP Action Plan opgezet en er werd ook een HLB Safe Nursery System ontwikkeld en officieel door het ministerie geïmplementeerd om de Zuid-Afrikaanse citrussector te beschermen tegen HLB. 

Citruskwekerijen hebben in het kader van dit actieplan het advies gekregen om zo snel mogelijk over te schakelen op insectwerende constructies indien zij dit nog niet hebben gedaan. 

Een kwekerij die beschermd is tegen insecten.

Voor meer informatie:

Citrus Research International

Tel: +27 13 759 8000

www.citrusres.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven