"Nog altijd goede vraag naar gember op Europese markt"

Terwijl de voorraden Chinese gember in rap tempo slinken, houdt de sterke vraag naar dit product op de Europese markt vooralsnog aan. Aangezien het laagseizoen van gember doorgaans in mei begint, zal de markt naar verwachting snel zwakker worden. Europese importeurs zijn echter onzeker over hoe de markt zich de komende weken zal ontwikkelen. 

“De afgelopen weken bleef de vraag naar gember op de Duitse en Nederlandse markt sterk. Lokale groothandelaren nemen grote aantallen bij ons af en wat we binnenkrijgen is meteen weg," vertelt Ralf Settels. "Momenteel bestellen we zes containers gember per week in China. Hoewel het importvolume een dalende trend laat zien, ligt onze omzet bijna 20% hoger dan die in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt vooral omdat mensen tijdens de huidige Covid-19-pandemie  bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Ze denken dat gember een natuurlijk middel is om hun gezondheid op peil te houden en daarom vliegt het product momenteel de supermarkt uit."

“Peru, de andere grote gemberexporteur, kampt momenteel met avondklokken die een enorme impact hebben op de capaciteit om de gember te oogsten en verwerken. De Peruaanse gember wordt in grote hoeveelheden naar de Verenigde Staten verladen, terwijl de export naar Europa momenteel in het slop zit," aldus Settels. "Vanwege de krappe aanvoer uit andere landen wordt de Chinese gember voor goede prijzen afgezet op de Europese markt. Momenteel bedraagt de CIF-prijs voor biologische gember in Duitsland tussen de €2,50 en €2,80 per kilo, en varieert die van conventionele gember tussen de €1,70 tot €1,90 per kilo."

Op de vraag hoe de markt zich in de loop van de komende weken zal ontwikkelen, antwoordt Settels: "Gezien de kleine oogst in 2019 en de sterke marktvraag dit voorjaar is de gembervoorraad in China vrij laag. Ik verwacht dat de gembermarkt wat af zal zwakken maar het is moeilijk te voorspellen hoe groot de marktschommeling zal zijn. De kosten voor zeevracht van China naar Europa zijn momenteel stabiel maar vanwege het tekort aan vrachtruimte verwachten we dat de kosten in mei zullen stijgen." 

Jiahe Food is een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Jiahe. Het bedrijf importeert jaarlijkse meer dan 500 containers gember uit China en heeft Duitsland en Nederland als voornaamste markten. De producten worden voornamelijk geleverd aan lokale supermarktketens en groothandelaren.

 

Ralf Settels
Jiahe Food GmbH
+49 24318779799
rs@jiahefood.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven