NAMC Market Intelligence Report: week 18/2020

Zuid-Afrikaans exportseizoen 2020 toont wereldwijde vraag naar citrus

Het Zuid-Afrikaanse exportseizoen 2020 heeft een sterke toename van de wereldwijde vraag naar citrus laten zien. Momenteel is de export van citroenen verdubbeld ten opzichte van 2019. De vereniging van citrustelers (CGA) meldt dat het verpakken en verladen van citroenen begin 2020 is begonnen en dat er tot nu toe 6 mln dozen zijn verpakt, wat neerkomt op bijna 25% van het geraamde totaal.

Tot op heden heeft de toegenomen wereldwijde vraag naar citroenen geleid tot 5,1 mln exportdozen van 15 kg, wat meer dan het dubbele is dan de 2,1 mln exportdozen van 15 kg in 2019. Het grootste deel van de export ging naar het Midden-Oosten (64%).

Van de naar schatting 2 mln dozen met easypeelers zijn er al 1,2 mln verpakt. In totaal zijn dus 1 mln dozen easypeelers geëxporteerd, waarvan het grootste deel bestemd was voor het VK (48%), Europa (29%) en Rusland (21%). Tot nu toe zijn slechts 700.000 dozen grapefruits verpakt met in totaal 637.000 geëxporteerde dozen. Europa en Zuidoost-Azië waren de belangrijkste importeurs van Zuid-Afrikaanse grapefruits, die respectievelijk 45% en 29% voor hun rekening namen, terwijl een klein percentage naar andere delen van de wereld ging.

Op dit moment zijn er 24.000 dozen sinaasappelen geëxporteerd, die allemaal naar het Midden-Oosten zijn geëxporteerd. Aan de andere kant zijn er, ondanks de toename van de wereldwijde vraag naar citrus, veel factoren die van invloed zijn op het Zuid-Afrikaanse exportseizoen 2020, dat voor veel telers duurder wordt. Een factor is de Covid-19-pandemie, waardoor de kosten van het oogsten zelf en de verwerking en verpakking duurder zijn geworden door alle mobiliteitsbeperkingen en hygiënemaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven