Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel van Lith, The Greenery:

"Uitdagende marktomstandigheden voor afzet rode bessen"

Tholen - Toen de Corona-maatregelen medio maart werden afgekondigd en de horeca op slot ging in Europa, kwam de verkoop van rode bessen zo'n tien dagen volledig stil te liggen. "Zeker rond die tijd zijn de rode bessen echt een horeca- en foodservice-artikel. Van het zachtfruit zijn de rode bessen dan ook het hardste geraakt", constateert zachtfruitverkoper Marcel van Lith van The Greenery.

"De reguliere vraag viel destijds volledig stil, ook omdat er her en der nog voorraad op de markt was waar een andere bestemming voor werd gezocht. Al met al leek het of we niet van de bessen af zouden komen en was de situatie zorgelijk. Onze commercianten hebben in hun netwerk naar alternatieve afzet gezocht en gevonden bij de retail in binnen- en buitenland. Waar normaal de prijs vanaf eind februari een stijgende lijn verkoopt, was daar nu geen sprake van. Maar het prijsniveau is ook niet helemaal onderuit gegaan", vervolgt Marcel.

"Gelukkig waren de volumes niet al te groot meer. Inmiddels verkopen we de laatste rode bessen uit de bewaring. Normaal waren die al verkocht geweest, maar door de tragere afzet is dat nu wat verlaat. Omdat we wat verder in de bewaring zitten, zien we dat de uitval wel wat groter is", vertelt de zachtfruitverkoper.

"Inmiddels zijn de eerste rode bessen uit de kassen op de markt. Omdat de telers inzagen dat het niet loonde om heel vroeg op de markt te komen, hebben ze voorzichtig gestookt. Hierdoor zijn de volumes goed te overzien. De rode bessen van de glas- en tunnelteelt  gaan traditiegetrouw wat meer naar de horeca, dus die zullen zeker de impact van de maatregelen nog merken. In de zomer gaat het gros van de rode bessen naar de retail en zal de invloed minder zijn. We gaan er vanuit dat we in september weer goed aan het nieuwe bewaarseizoen beginnen", besluit Marcel.

Voor meer informatie:
Marcel van Lith
The Greenery
Tel: 0180 656 974
m.vanlith@thegreenery.com   
www.thegreenery.com