Er wordt sinds kort longan in Malaga geteeld

De regio Axarquía in de Spaanse provincie Malaga is het enige gebied in Europa waar Dimocarpus longan of longan wordt geteeld. Het fruit, dat ook wel drakenoog genoemd wordt, is een exoot van Aziatische oorsprong. De introductie in Europa wordt begeleid door het prestigieuze Instituut voor Subtropische en Mediterrane Teelt (ISHM), dat al met succes de teelt van ander tropisch fruit in de regio heeft gelanceerd, zoals avocado’s, mango’s of lychees.

De plaatselijke teelt komt de versheid en de smaak van de longan ten goede voor de Spaanse consument. Longan bederft vlug en is dus niet geschikt voor lange transporten. Het versproduct is momenteel op nog maar weinig plaatsen verkrijgbaar in Spanje. Het importproduct wordt aangeboden in conserven of in gedroogde versie.

De longanboom is veel productiever dan de lycheeboom, wat hem interessant maakt voor de teler. Het fruit kan behoorlijk lang in de boom blijven hangen zonder dat de kwaliteit aangetast wordt. Wat heeft de longan de Europese consument te bieden? Hoogstwaarschijnlijk wordt hij geen fanaat van dit exotische fruit zoals in China, waar het met 603.000 ton per jaar het op één na meest geïmporteerde fruit is, maar toch kan de longan bogen op uitstekende nutritionele eigenschappen, zo stelt het afzetbedrijf Exotic Fruit Box uit Malaga.

Vitamine C
Longan is een heerlijk fruit met een lichtzure nasmaak, maar met zoete tonen. Het bevat grote hoeveelheden vitamine A en C, is rijk aan vezels, maar ook aan mineralen zoals fosfor, ijzer, koper, kalium, zink of magnesium.

Longan past in zoete of zoute salades, bij rijst of bij groentegerechten. “Het kan ook vrij gemakkelijk geconserveerd worden en is geschikt als ingrediënt in sappen en likeuren", staat er te lezen op de website van Exotic Fruit Box.

Bron: elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven