"De Spaanse avocado’s hebben het fantastisch gedaan"

Het is welbekend dat citrus tijdens de huidige pandemie kon rekenen op een mooie afzet, maar ook de avocado, die in Europa vooral in de Spaanse provincie Malaga geteeld wordt, heeft het heel goed gedaan.

Volgens Juan Antonio Reyes, directeur van het bedrijf Reyes Gutiérrez uit Malaga, is de afzet vooral in eigen land flink gestegen, meer dan in bijvoorbeeld buurland Frankrijk. "Onze voornaamste klant is de retail en onze afzet is er met 15 à 20% toegenomen in vergelijking met vorig jaar.”

De coronacrisis verklaart gedeeltelijk het uitstekende seizoenseinde voor de avocado uit Malaga. Vooral telers in gebieden met late rassen hebben voor hun fruit meer dan 3 €/kg gekregen, zonder onderscheid tussen kalibers.

Reyes legt uit dat grote teeltlanden zoals Peru door de coronacrisis enige voorzichtigheid aan de dag hebben gelegd bij de export van fruit naar Europa. Dat zorgde voor minder aanbod op de markt en daar kon Spanje van profiteren. "Na de hamsterweken ging de consument bovendien meer en meer kiezen voor gezonde producten en daar deed ook de avocado duidelijk zijn voordeel mee", legt Reyes uit.

Fantastisch seizoenseinde
Volgens de manager van Tropical Millenium, Miguel Páez, heeft de avocado het fantastisch gedaan op het einde van het Spaanse seizoen. "Het product is een hit op dit moment, kan bovendien op veel manieren geconsumeerd worden én het is gezond. Wat we nu echter nodig hebben, is een normale situatie, zodat de avocado niet de faam krijgt een duur artikel te zijn", zegt Páez, die hoopt op veel meer import zodat de prijzen kunnen zakken.

Volgens Sigfrido Molina, eigenaar van Sigfrido Fruit, was wat er de voorbije weken gebeurd is niet te voorspellen. "Het is ronduit spectaculair te noemen. De consumentenprijs kwam boven de 5 €/kg uit.”

Enrique Colilles, de manager van Trops, denkt dat het opmerkelijke Spaanse seizoenseinde – 99% van alle avocado’s zijn reeds geoogst in Malaga – een geïsoleerd feit is en niets zegt over hoe de markt de komende weken gaat evolueren. “Met de komst van containers vol avocado’s uit Peru zullen de prijzen al gauw beginnen dalen”.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven