Hagelschade treft duizenden hectares in Valencia

De storm van afgelopen weekend, in veel gevallen gepaard met hagel, heeft in de Valenciaanse Gemeenschap lelijk huisgehouden. Voor de teelt van groenten en fruit wordt er uitgegaan van een verlies van meer dan €9 mln., zo meldt de telersvereniging La Unió de Llauradors.

De provincie Valencia heeft het meest geleden, met schade aan de gewassen voor ongeveer €6,5 mln. Ook Castellón is zwaar getroffen (€2,5 mln.), Alicante ontspringt grotendeels de dans (€300.000). De citrusteelt is er het ergst aan toe (66%), gevolgd door kaki (15%), amandel (6%), en in mindere mate zomerfruit en groenten.

In Castellón zijn volgens La Unió 3.300 hectare getroffen, voornamelijk in de gemeenten Cabanes, Benlloc, Vall d’Alba, Vilafamés, Oropesa, Benicassim en La Pobla Tornesa. 77% van de beschadigde gewassen zijn amandelbomen, 16% citrus, 4% steenfruit (perziken, abrikozen, pruimen en kersen), 3% druiven, 0,7% walnoten en minder dan 0,5% granaatappelsen, avocado’s en kaki’s.

In de provincie Valencia hield de storm lelijk huis in de regio's Ribera Alta en L'Horta Sud, vooral in de gemeenten Catadau, Llombai, Alfarp, Picassent, Alcàsser en Silla, waar het schade toebracht aan citrus (63%), kaki’s (21%), steenfruit (11%), groenten (4%), granaatappels (1%) en avocado’s (0,5%).

Volgens de Valenciaanse telersvereniging AVA-ASAJA hagelde het tijdens de vroege uren van zaterdag op zondag. Op vele percelen kan de volledige oogst van groenten als verloren beschouwd worden. Bij steenfruit, nu volop in oogst, en bij citrus en kaki’s, die zich in de bloeiperiode en de fase van vruchtzetting bevinden, zijn naar verwachting 80% van de percelen getroffen, zo meldt de vereniging.

Zowel La Unió als AVA-ASAJA benadrukken dat het nog te vroeg is om een goed zicht te hebben op de precieze omvang. Ze vragen de verzekeraar Agroseguro om vlug werk te maken van het vaststellen van de schade. Ook aan de overheid vragen ze steun om de geleden verliezen te kunnen opvangen. Dergelijke schadegevallen tonen volgens beide telersverenigingen het belang aan van de aanschaf van een verzekeringspolis.

De weersvoorspellingen geven aan dat er in de loop van week nog meer storm en hagel verwacht wordt in de Valenciaanse gemeenschap.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven