Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update

5.000 kilo 'bajesprei' voor voedselbanken en woede over schrappen ontslagboete

In de corona-update van vandaag vragen de foodserviecegroothandels steun aan de overheid, zijn de vakbonden en oppositiepartijen woest op minister Koolmees en is het aantal faillissementen in april gestegen. 

Algemene informatie:

Foodservicegroothandels vragen steun aan overheid
Het CBL heeft het kabinet gevraagd om steunmaatregelen voor de foodservicegroothandels. De foodservicegroothandels beleveren niet alleen de horeca, maar vervullen ook een cruciale rol in de voedselvoorziening voor de vitale onderdelen van de samenleving, zoals de zorg, defensie, politie, overheidsdiensten, scholen, kinderopvang en bedrijfscatering voor de industrie.

Door de sluiting van de horeca hebben de groothandels echter te maken met omzetverliezen die oplopen tot wel 75%. Dat brengt de continuïteit van de foodservice en daarmee ook de voedselvoorziening aan vitale sectoren in gevaar. Het CBL pleit voor een steunmaatregel van 15% van de omzetdaling in de periode april t/m december 2020.

Klik hier voor meer informatie over steunpakket foodservicegroothandels. 

Woede over schrappen ontslagboete bij bedrijven met noodsteun
Vakbonden en oppositiepartijen zijn boos omdat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de ontslagboete wil schrappen in een nieuw pakket noodsteun voor bedrijven, schrijft FD. FNV en CNV waarschuwen maandag voor een ontslaggolf in juni, als de huidige regeling afloopt. 

EZK maakt coaching voor mkb in coronaproblemen gratis
Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor traditioneel terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB), dat mede door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gefinancierd wordt. Eerder betaalden ondernemers hier een eigen bijdrage van 150 euro voor. Om dit bedrag naar 0 te krijgen, verhoogt EZK de subsidie aan het OKB voor dit jaar met 240.000 euro.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “De coronacrisis trekt een ongelooflijk zware wissel op ondernemers. Naast de financiële steun die het kabinet biedt via het Noodpakket voor banen en economie, zoeken we ook steeds naar andere manieren om ondernemers bij te staan. Daarom hebben we besloten de hulp van het Ondernemersklankbord aan het mkb gratis te maken. Op die manier hopen we dat onze ondernemers geen drempel voelen om aan te kloppen als ze steun kunnen gebruiken van deze ervaren club van oud-ondernemers.”

Stichting Ondernemersklankbord
Stichting Ondernemersklankbord (OKB) is een kleine organisatie die al 40 jaar bestaat en werkt met zo’n 300 vrijwilligers, veelal oud-ondernemers, om mkb-ondernemers met coaching bij te staan. Dat gebeurt meestal door middel van trajecten van 6 maanden, waarin ondernemers onbeperkt beroep kunnen doen op de expertise van het OKB. In deze coronatijd vormt het OKB in het verlengde van de Kamer van Koophandel (KVK) als het ware de tweedelijnszorg voor ondernemers: de KvK is het eerste loket voor informatie en advies; het OKB voor (verdere) coaching en advies.

Door deze aanpak worden jaarlijks ruim 1000 ondernemers bijgestaan. Naar schatting weet ongeveer de helft van de betreffende ondernemers hun onderneming te herstellen.

Ondernemers kunnen terecht op de website van het Ondernemersklankbord

Bron: Rijksoverheid

Werkgevers kunnen werknemers niet dwingen tot opnemen vakantiedagen
Veel bedrijven doen dezer dagen een moreel appèl op werknemers om vakantiedagen op te nemen, zodat niet iedereen aan het eind van het jaar tegelijkertijd weg wil. Een appel doen kan, maar dwingen kan absoluut niet, zeggen werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV tegen NU.nl

Aantal faillissementen gestegen in april
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. Er zijn in april 75 bedrijven meer failliet verklaard dan in maart, meldt het CBS. De trend is sinds september 2018 licht stijgend. In de eerste 4 maanden van 2020 lag het aantal faillissementen ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in april 320 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 84. Dat zijn er 23 meer dan in maart.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Arbeid:

Boerenbond vraagt verlening maatregelen seizoenarbeid
Boerenbond wil dat de Belgische overheid de maatregelen ter ondersteuning van de seizoenarbeid minstens tot eind juni verlengt, schrijft Vilt. Momenteel is voorzien dat de maatregelen, zoals verlenging van de plukkaart en tewerkstelling van tijdelijke werklozen met behoud van 75 procent van de uitkering, eind mei aflopen. "We zouden graag zien dat de regeling voor de tewerkstelling van tijdelijk werklozen in de landbouw verlengd wordt zolang de coronacrisis aansleept", zegt Boerenbond-woordvoerder Vanessa Saenen.

Deze mensen plukken uw fruit en komen daarvoor uit landen met minder besmettingen: “We rekenen erop dat het hier veilig is”
Het tuinbouwseizoen is in volle coronacrisis op gang gekomen. In de Noorderkempen worden daarvoor elk jaar heel wat buitenlandse seizoensarbeiders tewerkgesteld. Zowel het reizen naar België als het werk in de serres en op de akkers zijn door alle maatregelen anders dan gewoonlijk.

Lees verder bij Nieuwsblad

Versoepeling tewerkstelling van OCMW-steuntrekkers in de land- en tuinbouw
De Belgische Ministerraad aangevuld met de tien partijvoorzitters heeft op zaterdag 9 mei beslist dat wie een leefloon krijgt op een vlottere manier ingezet kunnen worden als seizoenwerknemer in de land - en tuinbouw.

Afgelopen zaterdag is beslist dat het inkomen dat steuntrekkers verdienen in de land- en tuinbouw als seizoenwerknemer buiten beschouwing wordt gelaten bij de beoordeling van hun bestaansmiddelen. Dit heeft tot gevolg dat sinds 1 mei 2020 personen die een leefloon genieten voltijds kunnen worden ingezet in de  land- en tuinbouw. Zij behouden naast het loon dat ze als seizoenwerknemer verdienen integraal hun leefloon. Het is uiteraard ook mogelijk dat deze personen desgevallend enkele dagen per week komen werken. Deze maatregel geldt voorlopig tot het einde van de maand mei.

Lees meer bij Boerenbond

Horeca:

Richtlijnen voor openen horeca bekend
Gasten die een restaurant of kroeg bezoeken, mogen met maximaal vier personen bij elkaar aan tafel zitten, schrijft NOS. Ook moeten ze bij binnenkomst hun handen wassen. Dat staat in de richtlijnen van Koninklijke Horeca Nederland. "Die verschillen weinig van de richtlijnen, gebaseerd op die van het RIVM, waaraan de detailhandel zich moet houden", zegt Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. 

Retail:

Omzet Belgische supermarkten half miljard hoger sinds lockdown
De Belgische supermarkten hebben sinds de start van de lockdown midden maart een extra verkoop gerealiseerd van 506 miljoen euro, aldus Vilt. Dat schrijft Gondola op basis van cijfers van marktonderzoekers Nielsen. Op jaarbasis gaat het om een groei met 10 procent. Maar niet voor elke productcategorie is er groei. Voor andere producten doet zich dan weer een destockage-effect voor: eerst worden ze gehamsterd, nadien volgt er een terugval in de verkoop.

"Vooral verse producten zoals asperges en aardbeien
Belgische supermarkten passen promoties aan coronacrisis aan
De supermarkten in België passen hun promotiebeleid aan de coronacrisis aan, schrijft Gondola. “We focussen meer op producten waar klanten meer naar vragen of meer behoefte aan hebben”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize. “Dat zijn vooral verse producten en producten om te koken en te bakken. Ook bij Carrefour zijn de promoties veranderd. “In de komende weken gaan we meer inzetten op Belgische producten, lokaal en vers, zoals asperges en aardbeien”, zegt woordvoerder Marco Demerling. 
 
Belgische supers verkopen volop mondkapjes 
Aldi, Colruyt en Lidl  starten deze week met de verkoop van mondmaskers. Delhaize en Carrefour verkopen al een week mondkapjes, schrijft Distrifood. Nu Aldi, Colruyt en Lidl sinds vandaag, maandag  11 mei, mondkapjes verkopen, worden de maskers door alle grote formules op de Belgische markt verkocht. Delhaize en Carrefour verkopen al sinds 5 mei maskers, meldt Gondola.

Overige informatie:

5.000 kilo 'bajesprei' voor voedselbanken Groningen
De gevangenis in Veenhuizen heeft 5.000 kilo prei geschonken aan de voedselbanken in Groningen, schrijft Dagblad van het Noorden. De prei die normaal bestemd is voor Aldi, dreigde te worden omgeploegd, omdat de gevangenen door de crisis niet op de boerderij aan het werk mogen. De begeleiders hebben de handen uit de mouwen gestoken en de prei gerooid. 


Foto: Stichting Toentje

Publicatiedatum: