CIP brengt aardappelziekten in Afrika in kaart

Oeganda: Bruinrot aanwezig bij 73% van de aardappeltelers en 50% van de pootaardappelbedrijven

Bruinrot beperkt de aardappelopbrengst en verlaagt de kwaliteit van pootaardappelen van generatie op generatie. De bacteriële verwelkingsziekte werd in 1958 voor het eerst gesignaleerd in Oeganda, nu is bruinrot wijdverspreid in dat land. Er is maar weinig bekend over de omvang van de ziekte en het soort ziekteverwekkende stammen dat betrokken is bij deze epidemieën.

Bij aardappelen is bruinrot niet altijd fysiek zichtbaar: de oogst kan er gezond uitzien, maar het gewas zal niet geschikt zijn als pootaardappel voor het volgende plantseizoen. Deze combinatie van opbrengst- en pootgoedkwaliteitsproblemen vertaalt zich in grotere zorgen over de voedselveiligheid en de hoogte van de lokale inkomsten.

Het probleem is een gebrek aan toezicht. Kalpana Sharma, patholoog bij het International Potato Cente (CIP): "Er is geen systematische controle en documentatie van de ziekte in Oeganda, dus we zijn begonnen met het in kaart brengen van de incidentie en de patronen van de verspreiding." 

Bruinrot is een ziekte die zich gemakkelijk van bedrijf tot bedrijf en zelfs van land tot land verspreidt. Veel Afrikaanse landen hebben geen maatregelen genomen - zoals quarantaine - om de verspreiding ervan te voorkomen. Bovendien hebben landen als Oeganda geen gecertificeerde pootaardappel-databanken die kunnen helpen bij problemen met de kwaliteit en de controle op de gezondheid.

Zoals gemeld op potatonewstoday.com, heeft Sharma samen met haar collega's een landelijk onderzoek uitgevoerd om de prevalentie en verspreiding van bruinrot in Oeganda in kaart te brengen, evenals het type van de aanwezige ziekteverwekkers. Ze werkten vanuit de hypothese dat de ziekte zich voornamelijk door pootgoed verspreidt. De resultaten van het onderzoek zouden die hypothese bevestigen.

Bruinrot was aanwezig bij 73% van de aardappelteeltbedrijven en 50% van de pootaardappelbedrijven. De verspreiding van de ziekte is van de oostelijke en westelijke regio's naar de noordelijke regio gegaan, waar recentelijk aardappelen zijn geïntroduceerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven