Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jethro Greene van Ectad Caribbean:

"We zouden de komende weken de normale activiteiten moeten kunnen hervatten"

De Eastern Caribbean Trading Agriculture and Development Organization, oftewel Ectad Caribbean, is een organisatie van kleine telers die in 1995 in St. Vincent en de Grenadines werd opgericht. De telersorganisatie heeft ook vestigingen in Suriname en Guyana en werkt samen met partners in het hele Caribische gebied.

"Wij werken aan het opzetten van een netwerk van informatie en technologische praktijken die gericht zijn op het verbeteren van de sociaal-economische positie van kleine telers," zegt Jethro Greene, voorzitter van de telersorgansiatie. "Sinds de oprichting van deze organisatie hebben we de winsten van de telers met 100% zien stijgen, terwijl de consumentenprijs is gedaald. Zij hebben voornamelijk gewerkt aan het elimineren van inefficiënties in de toeleveringsketen om dit resultaat te verkrijgen."

De telers die deel uitmaken van Ectad hebben zeer kleine teeltbedrijven, meestal minder dan 1 hectare, maar volgens Greene werken ze veel efficiënter dan grote teeltbedrijven. "We hebben ontdekt dat als je de opbrengst van 10 bedrijven van minder dan 1 hectare vergelijkt met een bedrijf van 8 hectare, de gecombineerde opbrengst van de kleine bedrijven tot drie keer die van de grote bedrijven kan zijn, met behulp van een productieve en commerciële clusterbenadering. In onze visie zijn kleine telers de toekomst van duurzame tuinbouw en vormen ze de basis van het hele voedselsysteem."

Duurzame bergtuinbouw
De meeste tuinbouw in het Caribisch gebied vindt plaats op berghellingen, wat speciale technieken vereist. "Het is zeer milieuvriendelijk en helpt ook om aardverschuivingen te verminderen", legt Greene uit. "We hebben ons gerealiseerd hoe belangrijk het is om een duurzame winstgevende markt te ontwikkelen. In de afgelopen drie jaar hebben onze leden meer dan 907 ton producten lokaal, regionaal en internationaal geleverd zonder enige financiering door de overheid of donororganisaties."

De niet-traditionele telers in het Caribisch gebied werken voornameljk met wortels en knollen zoals taro, yam, zoete aardappel, eddoe, gember en kurkuma. De grootste exportmarkten bevinden zich in Engeland, Nederland, de VS en Frankrijk en ze leveren ook aan de lokale Caribische markten. "Met de uitbraak van het coronavirus zijn we een beetje vastgelopen in onze activiteiten, maar we zijn nog steeds open en operationeel hoewel we problemen hebben met het verzenden van het product."

Impact van de coronacrisis
In het Caribisch gebied zijn protocollen opgesteld om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar er is geen totale lockdown geweest in St. Vincent en de Grenadines, waar Greene zich bevindt. "Onze telers dragen maskers en we hebben extra sanitaire procedures. We zouden de komende weken de normale werkzaamheden moeten kunnen hervatten. We hebben de afgelopen vijf tot zes weken problemen gehad met de verzending en daardoor is er wat productbederf ontstaan. Dit betreft de lokale markten, omdat de mensen minder vaak naar de markten komen, maar ook op de exportmarkten vanwege de sluiting van sommige grenzen. Gelukkig hebben de Europese landen hun grenzen niet gesloten voor de handel, dus als we weer aan de slag kunnen, zouden we ons snel moeten kunnen herstellen."


Jethro Greene, voorzitter van Ectad Caribbean

De organisatie werkt aan de ondersteuning van de telers in deze moeilijke tijden. "We mobiliseren middelen en steun om de telers te voorzien van basismaterialen zoals zaden en fytonutriënten om ze te helpen. We hebben zowel bederf als onderontwikkeling van gewassen gehad, helaas. Maar één van onze belangrijkste aandachtspunten is om alle mensen in het land, niet alleen telerfamilies, aan te moedigen om meer groenten te gaan verbouwen. We hebben hiervoor een programma opgezet en we zijn van mening dat het heel belangrijk is om niet alleen de algemene voeding te verbeteren, maar ook omdat het kinderen zal laten kennismaken met de tuinbouw en hen zal leren om dit te waarderen. Dan zullen ze misschien in de toekomst helpen om onze activiteiten in de tuinbouw uit te breiden", besluit Greene.

Voor meer informatie:
Jethro Greene
Ectad Caribbean
+1 (784) 453-1004
ectadcaribbean@gmail.com
www.ectadcaribbean.org

Publicatiedatum: