Een van de belangrijkste doelen van de verssector is altijd geweest om ervoor te zorgen dat een product met optimale versheid in de winkels aankomt, maar ook om ervoor te zorgen dat deze versheid na aankoop kan worden behouden. Verlenging van de houdbaarheid van een product betekent minder productverlies, minder voedselverspilling en meer efficiëntie in de toeleveringsketen. Liquidseal is een product dat de houdbaarheid van fruit met een harde schil, zoals avocado, citrus, mango en papaja, helpt te verlengen. Nu, sinds maart 2020, kunnen ook meloenen langer houdbaar worden gemaakt met deze specifieke naoogstbehandeling.
Vermindering van voedselverspilling in de toeleveringsketen
Liquidseal is sinds 2017-2018 op de markt en is een chemicaliënvrije behandeling die direct na de oogst kan worden toegepast door middel van spuiten of dompelen. "De specifieke eigenschappen van het product maken het mogelijk om productverspilling tussen 30 en 40% te verminderen en de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen en kunststoffen te verminderen. Het is ook compatibel met biologisch fruit en de samenstelling van Liquidseal voldoet momenteel als voedselcontactmateriaal aan alle EU- en USDA-regelgeving, inclusief het gebruik op biologisch fruit (KIWA- en C.A.A.E.-gecertificeerd)," zegt Victor Monster van Liquidseal Fruits.
"Met een snel groeiende wereldbevolking is er een toenemende vraag om daadwerkelijk te consumeren wat we produceren en afval zoveel mogelijk te voorkomen. Liquidseal kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling in de toeleveringsketen en een positieve invloed hebben op het verkleinen van voedseltekorten en het verminderen van de behoefte aan plastic verpakkingen tijdens het transport. Het zorgt ook voor meer flexibiliteit in de logistiek en verlaagt de kosten van de toeleveringsketen."
Liquidseal voor meloenen nu beschikbaar
Nu kunnen ook meloenen, met name Galia- en Honey Dew-meloenen, van deze voordelen profiteren. "Elk type fruit heeft zijn eigen specifieke kenmerken en uitdagingen om de houdbaarheid en de kwaliteit ervan in de hele toeleveringsketen te behouden of te verlengen. Het laboratorium van Liquidseal werkt dagelijks aan de ontwikkeling van formules die het gewichtsverlies, de schimmelgroei en de kruisbesmetting van het product voor verschillende soorten fruit verminderen. Door Liquidseal voor meloenen op de markt te brengen, hebben alle telers, importeurs en verpakkers van meloenen nu toegang tot een op maat gemaakte, kosteneffectieve en duurzame oplossing voor de naoogst," legt Monster uit.
De met Liquidseal behandelde meloenen presteerden in één proef beter dan de controlegroep door hun stevigheid te handhaven op 6,69 kg/cm² tegenover 2,81 kg/cm². "De huidige formule blijkt ook functioneel te zijn op meloenen en leverde 2,61% minder gewichtsverlies op, wat een totale vermindering van het gewichtsverlies is van ongeveer 24%." Het product wordt geïntroduceerd op plaatsen waar meloenen worden geteeld zoals in Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika.
Het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Liquidseal werkt momenteel aan de uitbreiding van het assortiment met de behandeling van ananas en bananen na de oogst. "In de nabije toekomst kan de introductie van deze fruitsoorten worden verwacht", besluit Monster.
Meer meer informatie:
Victor Monster
Liquidseal Fruits BV
vmonster@liquidseal.nl
www.liquidseal.nl