Rapport voorziet verdere groei avocado's in de VS

Een rapport van de Rabobank voorziet een verdere groei van de avocado's in de VS zowel op het gebied van de retailomzet als van de consumptie per hoofd van de bevolking. Rabobank-analist David Magana meldt bovendien dat de pandemie veel minder impact op de afzet van avocado's heeft dan op andere AGF-producten.  

"Sommige restaurantketens die avocado's op het menu hebben staan, doen het zelfs nog beter dan voor de pandemie," zei hij, eraan toevoegend dat de fastfoodketens, zoals Chipotle nog steeds avocado's verwerken in hun afhaal- en thuisbezorgmaaltijden. 

In de retail lag de omzet de afgelopen vijf weken 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Als men bedenkt dat de aanvoer van avocado's vorige zomer ongebruikelijk laag was en de prijzen bijna verdubbelden, dan zou er deze zomer zeker sprake van groei moeten zijn. 

"De retailvraag heeft het wegvallen van de foodservice afzetkanalen ruimschoots gecompenseerd," aldus Magana. 

Hij zegt dat de aanvoer van avocado's in 2020 veel sterker zal zijn dan in 2019. In Californië zullen naar verwachting 70% meer avocado's worden geoogst dan vorig jaar. Het areaal in Peru is met 8% gegroeid en de productietoename wordt op 30% geraamd.

Ook in Mexico zal de oogst groter zijn, terwijl het land het vorig jaar nog moeilijk had tijdens de overgangsfase in mei, juni en juli. 

"We zullen de prijzen deze zomer niet zien pieken," vervolgt Magana. Hij legt uit dat ondanks de Covid-19-pandemie de consumptie per hoofd van de bevolking licht toe zal nemen en dat er in 2021 een verdere groei van de consumptie wordt verwacht. 

In het rapport staat ook te lezen dat de vraag drastisch beïnvloed wordt door de lockdowns en het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Dit geldt met name voor de foodservice omdat het koopgedrag van consumenten is veranderd. "We verwachten dat consumenten gezonde keuzes zullen blijven maken tijdens deze virusuitbraak en dat is gunstig voor de afzet van avocado's."

De economische recessie die hierop volgt, zou de vraag naar avocado's weleens nadelig kunnen beïnvloeden. Toch bleven tijdens de economische crisis in 2009 en de H1N1-griepgolf zowel de avocadoconsumptie als -prijzen overeind. Onze verwachting is dan ook dat de consumptie in 2020 een bescheiden groei door zal maken en dat de consumptie verder zal groeien naar 4 kilo per persoon, wanneer de economie in 2021 weer uit het dal klimt."

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven