Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Veugen, Frans Veugen Bedrijfshygiëne:

"Verbod op CIPC vraagt om nieuwe vernevelaar"

Tholen - Voor het aankomende seizoen is de werkzame stof CIPC als kiemremmer voor in de aardappelbewaring verboden. De alternatieven staan klaar, maar vragen om andere vernevelaars. "De tot nu toe gebruikelijke vernevelaars zijn niet geschikt om de nieuwe middelen te kunnen vernevelen", aldus Jos Veugen van Frans Veugen Bedrijfshygiëne dat inmiddels al drie jaar, aan de early adapters, de SynoFog verkoopt.

Electrisch verwarmen
Jos Veugen:“Omdat de alternatieve werkzame stoffen allemaal brandbaar zijn, zijn die met de huidige vernevelaars niet te vernevelen. Deze machines werken met een open vlam, waardoor middelen al snel kunnen ontbranden. Vijf jaar geleden startten we met de ontwikkeling van een nieuwe machine. Daar verwachten we veel van.” Het grote verschil met conventionele machines is dat de SynoFog elektrisch verwarmt in plaats van met een verbrandingsmotor. “Daardoor is er geen open vlam, dus de middelen kunnen niet bij lage temperatuur ontbranden. De elektrische verwarming genereert, net als bij de oude vernevelaars, een warme luchtstroming, waarmee het middel wordt verneveld. Het is de elektrische variant, de Tesla onder de vernevelaars. Regelmatig voegen we nieuwe ontwikkelingen toe, zoals laatst besturing via wifi-verbinding. Dat was op vraag van een klant die aardappelen soms vanaf een hoge locatie vernevelt.”

Geen extra CO2
Het verbod op CIPC zat er aan te komen, dus in de afgelopen drie jaar werd de Synofog al verkocht en werd al duidelijk wat de voordelen waren. “De Synofog is gebruiksvriendelijk en is geschikt voor allebei de alternatieven voor CIPC: 14Sight, met werkzame stof DiMethylNaphtalene en Biox-M, op basis van pepermuntolie. Doordat je geen benzine gebruikt, breng je ook geen extra CO2 in de bewaarloods. Dat komt ten goede aan de bakkwaliteit van de aardappelen,” vervolgt Jos. De verneveling van kiemremmers start doorgaans drie weken na inschuren. Daarna bepaalt de aardappelbewaarder de behandelfrequentie, die in de praktijk varieert van 3 weken tot 2 maanden.

Wachtlijst
Sinds bekend werd dat CIPC vanaf oktober 2020 niet meer gebruikt mag worden, loopt de verkoop hard. “Voor ons is het zaak om goed te plannen. We moeten alles uitleveren voor oktober, voordat het seizoen begint. We hopen dat iedereen op tijd bestelt. Wie het pas in september bestelt, moet achteraan aansluiten en dan ben je misschien niet op tijd.”

Voor meer informatie:
Jos Veugen
Frans Veugen Bedrijfshygiëne B.V.
Platinastraat 9 
6031 TW Nederweert 
T +31 (0) 495 46 01 88
F +31 (0) 495 46 01 86
jos@fransveugen.nl
www.fransveugen.nl