Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Publicatie certificaatkoers na halfjaarlijkse beursdag

Koersdaling certificaat HZPC positief signaal naar actieve pootgoedtelers

Het aanbod van certificaten is toegenomen. Dit bleek tijdens de halfjaarlijkse beursdag op 8 mei 2020 van aardappelveredelaar HZPC Holding B.V. Op deze dag is de koers van het certificaat van aandeel vastgesteld op € 131,25 (gedaan, laten*). Dit betekent een daling van de waarde van het certificaat HZPC met de maximale 10%. De volgende beursdag vindt plaats op vrijdag 13 november 2020.  
De koersdaling van het certificaat HZPC is een positief signaal naar de actieve telers. Doordat het aanbod vergroot is, kunnen zij gemakkelijker certificaten aankopen. Deze certificaten zijn nu voor een deel in handen van telers die niet meer actief telen. Het in maart aangekondigde Connecting Growers programma is in het leven geroepen om de overdracht van certificaten van niet actieve telers naar actieve telers te stimuleren.  



Zonder telers, geen HZPC 
Het Connecting Growers programma dient ervoor te zorgen dat HZPC in handen blijft van actieve telers. De heer Gerard Backx, CEO HZPC: “Een sterk HZPC heeft er baat bij dat het eigendom van HZPC ligt bij actieve telers. Dat het aanbod van certificaten is vergroot, zien wij dan ook als een positief signaal naar deze groep. Het lijkt erop dat telers, die niet meer actief telen, hun certificaten wensen te verkopen en ze beschikbaar stellen voor actieve telers.”  

Het programma Connecting Growers houdt in dat HZPC jaarlijks voor 1,5 miljoen euro aandelen aankoopt om deze te verdelen onder haar actieve pootgoedtelers in de Europese Unie. Zo wordt elke teler, die dat wil, mede-eigenaar van HZPC. 



Hoe de waarde van het certificaat tot stand komt
Vraag en aanbod bepalen de waarde. zo gaat het ook bij het 'Certificaat van Aandeel HZPC'. Twee keer per jaar, in mei en november, organiseert HZPC een certificaathandelsdag voor aangesloten (oud)pootgoedtelers, kwekers en medewerkers van HZPC Holding B.V. De aan- en verkoop van certificaten verloopt via een online platform en de beursdag wordt door een bank begeleid. de prijs kan per beursdag maximaal tien procent stijgen of dalen. de eerste certificaten werden in het boekjaar 1999/z000 verhandeld tegen een prijs van € 24,00. de Volgende beursdag is op vrijdag 13 november 2020.

HZPC wil rendement bieden
HZPC gelooft in samenwerking als belangrijk onderdeel van haar strategie. De heer Gerard Backx: "Samenwerking komt van twee kanten. we laten dan ook graag zien dat HZPC gaat voor een combinatie tussen een goed certificaatrendement en een goede uitbetaling aan onze pootgoedtelers. In de meeste landen in Europa hebben we onze prijs al aan de telers gecommuniceerd. Hiermee zijn we een van de eersten. We verwachten dat we een zeer competitieve uitbetalingsprijs realiseren." Sinds de invoering van HZPC in 1999 is ieder jaar dividend uitgekeerd. Het dividend over 2019/2020 wordt in de aandeelhoudersvergadering van 1 oktober 2020 vastgesteld.

 

Publicatiedatum: