uienprijs daalt fors

Chinese uienhandelaren verschuiven van export naar binnenlandse retail

Chinese uientelers houden de prijs van Chinese uien nauwlettend in de gaten sinds India vorig jaar de export van uien verbood. De uienteeltgebieden in Gansu zijn representatief voor de Chinese uiensector. De prijs in Gansu heeft een gestaag stijgende trend laten zien. De groothandelsprijs van rode uien bedroeg in juli 2019 1,8 yuan (0,23 euro) per kg. De marktprijs bedroeg zelfs meer dan 3 yuan (0,38 euro) per 0,5 kg. De vooruitzichten voor de uienmarkt leken dus uitstekend. De Chinese uientelers breidden daarom hun areaal uit.

De groothandelsprijs van Chinese rode uien bestemd voor de exportmarkt lag medio januari 2020 nog rond de 2 yuan (0,25 euro) per 0,5 kg. Na het uitbreken van Covid-19 daalde de exportprijs van uien echter plotseling van meer dan 2 yuan (0,25 euro) per 0,5 kg naar slechts 0,4 yuan (0,05 euro) per 0,5 kg. Er is echter een nog groter probleem. De distributie is sinds de uitbraak van Covid-19 vertraagd. Veel handelaren zijn niet in staat om hun rode uien te vervoeren. Deze situatie is nog erger voor gele uien, die voornamelijk voor de exportmarkt worden geteeld.

Onder deze omstandigheden kunnen handelaren met exportproducten alleen nog maar terecht op de binnenlandse markt. Het totale Chinese uienareaal is enorm. Bovendien worden de uien in verschillende teeltgebieden op verschillende tijdstippen geoogst. Toen de uienoogst in Yunnan van de exportmarkt naar de binnenlandse markt verschoof, daalde de prijs abrupt. De verkoopprijs in de supermarkten van rode uien ligt nu rond de 1,5 yuan (0,19 euro) per 0,5 kg. Op de groentenmarkt is de prijs nog lager, ongeveer 1,2 yuan (0,15 euro) per 0,5 kg.

Deze prijs is meer dan redelijk voor de consument, maar voor de uientelers is deze ontwikkeling zorgwekkend. Telers hebben nog steeds uien in de grond, met name in Shandong, Hebei en Liaoning. Zij verdienden eerder ongeveer 600 yuan (78,42 euro) per 0,07 hectare op de binnenlandse markt, omdat de uien uit Yunnan voornamelijk bestemd waren voor de exportmarkt. Nu wordt de markt echter overspoeld met uien uit Yunnan en tegen de tijd dat de telers uit Shandong, Hebei en Liaoning hun uien oogsten, zal de binnenlandse markt al verzadigd zijn. Hun marktvooruitzichten zijn allerminst optimistisch.

Bron: Jinri Toutiao


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven