"Exportprijs van Chinese gember is met 138 euro per ton gestegen"

"De aankoopprijs van Chinese gember in de binnenlandse productiegebieden is onlangs aanzienlijk gestegen. De prijs van Chinese gember op overzeese markten is echter gedaald. Aangezien Chinese gember binnenkort in het laagseizoen zal worden ingevoerd en Braziliaanse gember momenteel op de markt komt, verwacht ik dat ons exportvolume in de komende weken zal dalen," zegt manager Ma van Anqiu Xinheng Food.

Anqiu Xinheng Food exporteert voornamelijk gember naar Frankrijk en Italië. "De markten in deze twee landen gaan geleidelijk weer open nu de Covid-19-pandemie langzaam onder controle wordt gebracht. De marktvraag is nog steeds aan het herstellen. Wat de distributie betreft, heeft de scheepvracht zich nog niet volledig hersteld. Het aantal beschikbare schepen is vrij klein en dit zorgt voor een tekort in de transportsector. We moeten onze zendingen ongeveer 10 dagen van tevoren melden bij de transportbedrijven," aldus Ma.

"De exportprijs van Chinese gember bestemd voor de Europese markt ligt deze week rond de 1.700 USD (1572 euro) per ton. Dat is een stijging van 150 USD (138 euro) per ton ten opzichte van de exportprijs van twee weken geleden. De belangrijkste reden voor deze prijsschommeling is de impact van de Covid-19- pandemie op onze sector. De gemberverwerkingsfabrieken zijn niet in staat om ruwe gember te kopen. Bovendien worden de meeste van hun producten gekocht door handelaren die hun eigen magazijnen bevoorraden. Omdat de opslagplaatsen nu bijna leeg zijn, bezoeken veel exporteurs persoonlijk de gember producerende gebieden om hun lege opslagplaatsen weer te vullen. Bovendien speculeren handelaren op de gembermarkt. Al deze factoren stimuleren een prijsstijging."

"Hoewel de exportprijs een aanzienlijke stijging laat zien, is de retailprijs in overzeese markten juist gedaald. Onze klanten op de Europese markt hebben ons verteld dat de verkoopprijs van gember in de afgelopen twee maanden met bijna 10% is gedaald. Dit komt vooral omdat Chinese handelaren vorige maand grote hoeveelheden gember naar Europa exporteerden, en dit volume wordt nog niet geabsorbeerd door de Europese markt. Met andere woorden, het aanbod op de markt is groter dan de vraag op de markt, wat betekent dat de prijs daalt."

"De overzeese markt keert langzaam terug naar ‘business as usual’. Maar we exporteren nu elke week 2 tot 3 zeecontainers vol gember en dit exportvolume is bijna 50% kleiner in vergelijking met de afgelopen weken. Ik verwacht dat de export in de komende weken nog verder zal dalen."

"Braziliaanse gember zal medio mei op de Europese markt komen. De piek van hun retailseizoen zal tot november aanhouden. De prijs van Braziliaanse gember is altijd iets lager dan de prijs van Chinese gember in de eerste weken van het Braziliaanse gemberseizoen. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de komst van Braziliaanse gember een enorme impact heeft op de Chinese gembermarkt. Het is echter nog te vroeg om te zeggen wat de concrete impact zal zijn," aldus Ma.

Anqiu Xinheng Food is een exportbedrijf dat gespecialiseerd is in Chinese gember. Het bedrijf heeft een jaarlijks exportvolume van 1.500 ton verse gember.

Voor meer informatie:
Dhr. Ma - Manager
Anqiu Xinheng Food Co., Ltd.
+86 1566 6066 879
jacky.ma@xinhengfoods.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven