Update EU-lijst van importproducten onderworpen aan controles

Meer inspecties op Turks citrus

De Europese Commissie heeft Turks citrus opgenomen in de lijst van voedingsmiddelen uit derde landen waarop tijdelijk meer controles uitgevoerd worden bij binnenkomst in de EU. De maatregel komt er nadat residuen van bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen in verschillende partijen sinaasappelen, mandarijnen, clementines, wilkings en andere hybriden uit dat land.

De lijst van producten, die aan een grensinspectie moeten worden onderworpen, wordt elke zes maanden herzien en houdt rekening met de recente meldingen van voedselveiligheidsincidenten gedetecteerd door het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

Naast residuen van bestrijdingsmiddelen zijn er ook andere schadelijke substanties aangetroffen zoals salmonella, aflatoxine, kleurstoffen, rhodamine B, ochratoxine A, cyanide en sulfieten.

Ook op volgende producten zullen de controles opgevoerd worden: Turkse rozijnen en granaatappelen, kruiden uit Pakistan, Keniaanse bonen, sesamzaad uit Soedan en Oeganda, paprika’s uit India en Pakistan.

Nieuw in de lijst zijn pinda's uit Bolivia, Egypte, Ghana, Madagaskar, de Verenigde Staten en China, zwarte peper uit Brazilië, peterselieblaadjes uit Vietnam, saffraan uit Ethiopië en kerrieblaadjes uit India.

De EU heeft anderzijds besloten de controles op frambozen uit Servië en op abrikozen in conserven en citroenen uit Turkije te versoepelen, aangezien de beschikbare informatie wijst op een bevredigende mate van naleving van de veiligheidsmaatregelen.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven