Maar maatregel komt te laat

Exporttarieven voor uien in Iran opgeheven

Het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel heeft onlangs de 100.000 rial (€ 2,20) per kilogram voor de export van uien opgeheven. Dit meldt  Mohammad-Shafi' Malekzadeh, het hoofd van het Iran's Agricultural Guild.

"De maatregel werd echter te laat ingevoerd, omdat de uienprijzen die bij de telers in de zuidelijke provincies van het land zijn ingekocht, tot 5.000 rial (€ 0,11) zijn gedaald. De exportheffing op uien wordt doorgaans in de winter geheven om de binnenlandse markt te helpen reguleren. Het tarief zou tegen 19 maart moeten zijn opgeheven om de export te vergemakkelijken, maar de maatregel werd genomen nadat de uienprijzen al sterk gedaald waren." 

Malekzadeh merkt op dat het ministerie een tijdig besluit had moeten nemen om zware verliezen voor de telers te voorkomen. De scherpste jaar-op-jaar deflatie voor voedingsmiddelen die elke maand door de SCI wordt onderzocht, registreerde een deflatie van 21,7% voor de uienprijs, tijdens de maand die eindigt op 19 april.

Een kilogram uien kwam uit op bijna 87.000 rialen (€ 1,90) tijdens de eerste maand van het huidige Iraanse jaar (begonnen op 20 maart).

Bron: financialtribune.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven