Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse kiwitelers in beroep nadat overheid schuldig is bevonden aan verwoestende Psa-uitbraak

Kiwitelers, die hun inkomsten zagen verdampen nadat de regering in 2009 de verwoestende verwoestende Psa-bacterie het land binnen liet komen, zijn onlangs in beroep gegaan bij het hooggerechtshof om de regering aansprakelijk te stellen voor nalatigheid. 

John Cameron, voorzitter van Kiwifruit Claim, denkt toch een sterke zaak te hebben, nadat het hof van beroep besloot dat de regering weliswaar verantwoordelijk is voor het feit dat Psa het land inkwam maar niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de verliezen die daar uit voortvloeiden. 

"In 2018 zei minister van Financiën Grant Robertson in een interview nog dat de regering moet erkennen wanneer er iets mis gaat.

“Er bestaat geen twijfel over dat de regering nalatig was en verantwoordelijk kan worden geacht voor de ondergang van de kiwisector toen zij Psa in Nieuw-Zeeland binnenhaalde. Zowel het hooggerechtshof als het hof van beroep hebben dit bevestigd maar desondanks neemt de regering haar verantwoordelijkheid niet. "

Cameron voegt eraan toe dat de uitspraak van het hof van beroep in strijd is met de rechten van Nieuw-Zeelanders onder de Bill of Rights Act 1990 om de regering aansprakelijk te kunnen stellen voor nalatigheid op dezelfde manier als een individu of bedrijf. 

"We vechten de beslissing van het hof van beroep, waarin wordt gesteld dat de regering volgens de Crown Proceedings Act niet aansprakelijk zou zijn, dan ook aan" zegt Cameron. "Het hof van beroep baseerde zich op een verouderde uitspraak van het hooggerechtshof die naar onze mening onjuist is en voorbij gaat aan onze rechten in de Bill of Rights."

"De regering wist van het bestaan van Psa en de schade die deze ziekte zou kunnen veroorzaken maar overtrad haar eigen protocollen om deze ziekte buiten de deur te houden. We betalen forse retributies voor bioveiligheidsdiensten aan de overheid en verwachten daarom dat deze er alles aan zal doen om haar taken op dit gebied zorgvuldig uit te voeren. In dit geval heeft de regering er een potje van gemaakt en moet zij haar verantwoordelijkheid nemen en gedupeerde kiwitelers compenseren," aldus Cameron. 

 

Bron: Scoop.co.nz

Publicatiedatum: