Cambodja start met grootschalige dragonfruitteelt

Een investeerder in Cambodja heeft een grootschalig dragonfruitteeltbedrijf opgericht in de provincie Preah Vihear om in te kunnen spelen op zowel de lokale als exportvraag naar dit product. Yang Siang Koma en lokale partners zijn van plan om één miljoen dragonfruitbomen aan te planten op een stuk land van 1.000 hectare in het dorp Sambor Neak.  

“We verwachten hiermee 3.000 tot 10.000 banen te creëren voor de lokale bevolking," zegt hij. Hij voegt eraan toe dat het fruit enorm veel marktpotentieel biedt. Zo exporteerde Vietnam vorig jaar voor €930 mln aan dragonfruit naar internationale markten. 

Koma is winnaar van de Ramon Magsaysay Award, een onderscheiding die sinds 1958 wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de gemeenschap en die vernoemd werd naar de voormalige Filipijnse president Magsaysay. Koma ontving deze award omdat hij een groot aantal telers in Cambodja heeft geïnspireerd om onafhankelijker te worden en een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van het land. 

Hij richtte in 1997 het Cambodian Center for Study and Development in Agriculture (CEDAC) op, dat momenteel geldt als de grootste niet- gouvernementele groep op het gebied van plattelandsontwikkeling in Cambodja. Koma voegde eraan toe dat het project vanaf nu open is voor 150 investeerders, waarbij het rendement van de investering na 6 jaar 50% zal bedragen.

Kim Chhe, die de leiding heeft over het project, vertelde aan de Khmer Times dat het planten naar verwachting in september van dit jaar zal beginnen. Hij zei dat de kosten van het project op €2,8 tot €4,6 mln worden geraamd en dat deze nog verder op zullen lopen wanneer er een pakstation wordt gebouwd. 

Chhe liet weten dat Cambodja haar dragonfruit met name uit Vietnam importeert. "Ik denk dat mensen de voorkeur geven aan biologisch fruit ondanks het prijsverschil. We denken er ook over na om het fruit naar Vietnam en China te gaan exporteren."

Dragonfruit staat op de lijst van tuinbouwproducten waarover de regering van Cambodja in onderhandeling is met de Chinese autoriteiten met betrekking tot de strenge Chinese fytosanitaire eisen. Cambodja hoopt binnenkort met de fruitexport naar de Chinese markt te kunnen starten. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven