Overzicht wereldmarkt ananas

In Duitsland kijken de handelaren terug op een wisselvallig seizoen bij de ananassen en eigenlijk is dat van toepassing op de wereldmarkt. Bij de een is de vraag weggevallen en de prijzen hoog terwijl bij de ander de voorraden krap zijn en de prijzen stijgen. In Europa herstelt de markt zich wel op het moment. In Zuid-Afrika worden ananassen op het moment weer voor heel andere zaken gebruikt. Met een verbod op alcohol worden daar de ananassen gebruikt om bier mee te brouwen.


Costa Rica: Markt komt weer terug in balans
De weersomstandigheden zijn de laatste 4-6 weken gunstig voor de teelt van ananas. In januari en februari waren er flinke regenbuien die de kwaliteit geen goed deden maar sinds de laatste twee maanden is dat sterk verbeterd. In de wintermaanden wordt er normaal veel afgezet naar de horeca maar dat ging door de lockdown wereldwijd niet door. Dit zorgde voor een grote voorraad, dalende prijzen en minder export. De prijzen voor de ananas dekten in sommige gevallen niet eens de transportkosten. De laatste dagen lijkt er weer een balans te komen in de prijzen, vooral dankzij de heropening van de Amerikaanse horeca. In de teelt zelf zijn de volumes normaal en de kwaliteit goed. De maat 8 is wat meer aanwezig omdat dit het formaat is wat de horeca normaal veel afneemt. Costa Rica heeft daarnaast te maken met enige tekorten in reefercontainers al was het effect hiervan klein.

Nederland: Ananas niet bovenaan boodschappenlijstje na Corona
De eerste weken na de Corona-maatregelen in Europa, was het hamsteren geblazen voor specifieke AGF-producten. De ananas behoorde niet tot die categorie. Importeurs vertellen dat de markt lange tijd slecht is geweest, terwijl normaal de maanden januari tot en met april goede maanden zijn in ananas. Inmiddels is de markt weer hersteld. "Ik denk dat de meeste importeurs echt hun programma's laten binnenkomen en niets extra's. Daardoor is de markt momenteel best heel goed met prijzen rond de 10-11 euro", constateert een  importeur. "Hopelijk kunnen deze prijzen een poosje standhouden, want met deze prijzen is het natuurlijk erg verleidelijk om meer te importeren. Een voordeel is dat de horeca weer voorzichtig opstart. Ananas wordt veel gebruikt door cateraars en restaurants en hopelijk zorgt dit voor wat extra vraag."

België: Twee maanden nauwelijks ananassen
De laatste twee maande was er geen luchtvracht van ananassen vanuit Costa Rica en de Dominicaanse Republiek. Er werd nauwelijks gevlogen en daarmee stegen de prijzen met ongeveer 30%. Die situatie verbeterde zich de laatste week al is de luchtvracht nog altijd duur. Ananassen die per schip worden geïmporteerd zijn er ook op de markt tegen hogere prijzen.

Duitsland: Prijsschommelingen kenmerkten de markt
Door het mooie lenteweer in grote delen van Duitsland loopt ook de vraag naar exoten traditioneel rap terug. Dit ziet men terug in de vraag naar ananas. Het is nu vooral zomerfruit - steenfruit en meloenen - dat de handel domineert. 

De ananasmarkt kijkt over de gehele linie terug op een wisselvallig seizoen met relatief lage prijzen. Door de aanzienlijke prijsschommelingen en relatief kleine marges besloot menig handelaar het product tijdelijk uit het assortiment te nemen. Momenteel is het met name handelswaar uit Costa Rica dat de klok slaat. De prijzen zijn over de gehele linie laag, meldt een handelaar. 

Frankrijk: Weinig aanbod op de markt
De Fransen betalen dan weer veel voor hun ananassen. 12 tot 13 euro voor een box voor de normale formaten is niet vreemd. De hoge prijzen zijn een gevolg van een tekort aan het fruit op de markt sinds de laatste 2 tot 3 weken door het coronavirus. Er zijn minder arbeiders en minder afvaarten voor de verscheping naar de markt. Door het kleine aanbod op de markt wordt er nu ook genoegen genomen met ananassen die groen verkocht worden.

Italië: Luchtvracht uit Dominicaanse Republiek gestopt
Een Italiaanse importeur van ananassen uit de Dominicaanse Republiek is twee maanden geleden getopt met alle import per luchtvracht. Vluchten staan niet meer ingepland en de prijs voor de toestellen die nog wel vertrekken zijn de hoogte ingeschoten. voor het coronavirus was de prijs van luchtvracht 0,90 €/kg, nu is dat 2,50 €/kg. Zonder het toerisme gaat er bijna geen vliegtuig meer richting Europa vanuit het Zuid-Amerikaanse land. 20 dagen terug was er nog maar één vlucht per dag die Zuid-Amerika verbond met Europa vanuit Bogota, Colombia.

Op de Italiaanse thuismarkt is de vraag naar ananassen ingezakt door de gesloten horeca die normaal grote volumes ananassen afnamen. Nu blijven alleen de specialistische winkels ananassen afnemen en de supermarkten die vooral een product zoeken om in de promotie te kunnen zetten.

Zuid-Afrika: Ananasbier
Toen op 26 maart de verkoop van alcoholische dranken verboden werd in Zuid-Afrika onder de lockdown maatregelen, ging er vrij snel het recept rond van ananasbier. Sommige winkels verkopen ananassen in een display samen met suiker en gist, alle ingrediënten die hier voor nodig zijn.

Ananas, suiker en gist: alles wat nodig is voor huisgemaakt ananasbier

De ananastelers komen uit een vrij moeilijk seizoen. Het was erg droog en heet in de zomer met meer schade aan het fruit door zonnebrand. Daarnaast had men te maken met hagel in sommige regio's. Kleinere volumes waren dus beschikbaar voor de markt die zich pas herstelde in de late zomer. De vraag vanuit de verwerkende industrie (nationaal en internationaal) en meer interesse vanuit de Europese markt deden de vraag stijgen maar werd ernstig gehinderd door een sterke daling in het aantal vluchten van Zuid-Afrika naar Europa. Het is nu wachten op het moment dat het aantal vluchten weer gaat toenemen voor de export. De lokale prijs in Zuid-Afrika ligt nu op 18,54 ZAR/kg (0,92 €) wat opnieuw een stijging is van de gemiddelde prijs op de week daarvoor (16,33 ZAR/0,81 €). De weken daarvoor lag de prijs nog op € 0,73, de prijs blijft dus stijgen. Als we de maand voor de lockdown vergelijken met nu, dan is de vraag naar ananas gestegen met 38%.

China: Markt trekt weer aan maar is niet op het niveau van vorig jaar
In China komt er nu veel lokale ananas op de markt. De productiegebieden in Guangdong, Hainan en Taiwan zijn nu volop in gang. In april was er een hoge piek in de aanvoer te zien. Ondanks het coronavirus wordt er wel goed verkocht, soms nog wel wat langzaam, maar de markt is wel weer aangetrokken. De vraag is lager dan vorig jaar, maar online is er wel veel vraag. De prijs verschilt heel erg, een ananas van een bekend merk wordt nog steeds beter verkocht en voor een hogere prijs dan onbekende merken.

Verenigde Staten: Positief over de komende weken
De komende dagen verwacht men in de Verenigde Staten dat de vraag naar ananassen weer wat gaat toenemen. Op het moment zijn de voorraden beperkt maar veel hangt af van de origine van het product. Zo zijn de voorraden uit Costa Rica ruim aanwezig maar is er enige krapte op de markt voor de ananassen uit Mexico. De Mexicanen hebben ten opzichte van vorig jaar minder aangeplant omdat het vorig jaar niet liep zo goed liep in de verkoop. Het zijn nu vooral de maten 5 en 6 die vanuit het land op de Amerikaanse markt terecht komen. De 4 sortering is voor de binnenlandse markt bestemd. Ananassen zijn er ook uit Hawaï, de staat waar men ooit begon met het planten van ananassen voor de markt. Deze worden verkocht tegen premium prijzen.

De vraag op de Amerikaanse markt is door de sluiting van de horeca en de scholen sterk afgenomen. Toch zien de Amerikaanse importeurs dat de prijzen stabiel blijven door de krappere aanvoer van ananassen. In de komende weken verwachten ze dat de vraag nog wat gaat toenemen.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt citroenen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven