Deense slaverwerker boert goed met kant-en-klare salades

Een offensieve groeistrategie en een focus op kant-en-klare salades begint te lonen voor Yding Grønt A/S. Het Oost-Jutse slateeltbedrijf, dat zowel buiten als in kassen teelt, eindigde 2019 met een winst van 5,2 miljoen Deense kronen (€ 700.000).

Het is de grootste winst van de afgelopen 10 jaar voor het teeltbedrijf, dat drie jaar geleden begon te investeren in nieuwe productiemachines en producten. Het bedrijfsresultaat is 19,7 miljoen kronen (€ 2,6 miljoen). Søren Flink Madsen, directeur en eigenaar van Yding Grønt: “We zijn natuurlijk tevreden met het resultaat, maar onze verwachtingen waren dan ook laag omdat we natuurlijk ook een hoger rendement zouden moeten zien als we zo intensief hebben geïnvesteerd.” Het eigen vermogen is de afgelopen jaren voortdurend gestegen en bereikte in 2019 een piek van 35 miljoen kronen (€ 4,7 miljoen).

Investeerde miljoenen in nieuwe strategie
Yding Grønt teelt sla en kruiden op 150 hectare in het oosten van Jutland en heeft bijna 70 werknemers. Het bedrijf verkoopt aan supermarkten en horeca, maar exporteert ook naar buurlanden als Duitsland, Noorwegen en Finland. De nieuwste ontwikkeling is het produceren van kant-en-klare producten, die nu voor 40 tot 60 procent van de omzet zorgen.

Madsen: “Bijna 3 jaar geleden zetten we in op deze strategie en deze markt. Het heeft onze marktpositie versterkt omdat we direct meekonden met de grote trends die nu gaande zijn: vegetariërs, veganisten, groene maaltijden en klimaat.”

Voor de nieuwe productie waren grote investeringen nodig om de salades zelf te kunnen hakken, snijden en verpakken. Het laatste jaar is er voor 4 miljoen kronen (€ 500.000) geïnvesteerd en de twee jaar ervoor heeft Yding nog grotere investeringen gedaan. Ze zijn daarom blij dat de strategie werkt en de verkoop goed gaat. Madsen: “Professionele koks kunnen snel uitrekenen hoeveel het kost als ze het zelf snijden tegenover wat het kost als wij het doen, maar voor consumenten gaat het er meer om dat het makkelijk, gezond en groen is.”

Corona verandert de productie
Na het uitbreken van de coronapandemie merkte Yding Grønt dat de verkoop aan foodservice en groothandels wisselvallig was, maar een verandering in de productie heeft het bedrijf draaiend gehouden, Madsen: “We hebben wat aanpassingen gedaan, want we hebben bijvoorbeeld een dalende verkoop aan de horeca, wat toch een groot deel van onze omzet is, maar in andere segmenten zitten we op ons normale verkoopniveau.” Yding Grønt is daarom voorzichtig optimistisch voor 2020.

Bron: landbrugsavisen.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven