Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asmerom Abreha, Kompas Quality Consultants

“Het verbaasde mij dat er nog geen complete dienstverlening voor kwaliteitscontroles en –certificering was”

Tholen - Asmerom Abreha, eigenaar van Kompas Quality Consultants, heeft al jaren ervaring in alles wat met kwaliteit en veiligheid te maken heeft van groenten en fruit. Van agronomie tot postharvest kwaliteitsmanagement. Tijdens de jaren dat Asmerom actief was in verschillende branches, bemerkte hij dat er geen complete dienstverlening bestond die een compleet pakket van kwaliteitscontrole en –certificering boden in de AGF. Daarom deed hij dat zelf maar. Kompas Quality Consultants biedt een totaalpakket aan op het gebied van kwaliteitscontroles en –certificering voor de gehele keten in de AGF, van teler tot retailer. “We zijn een onafhankelijk kwaliteitsbureau voor de sector dat dit gat in de markt vult met Kwaliteitscontrole, Kwaliteitsborging, Enquêtes en schadebeoordelingen, Voedselveiligheidsauditoplossingen, Farm audits & Field QC inspectie, Agronomic en Postharvest advies”, vertelt Asmerom.

Asmerom Abreha van Kompas Quality Consultants

Technisch advies
“Er zijn enorm veel kwaliteits- en sociale certificeringen op de markt voor AGF,” vertelt Asmerom. “Hier moeten telers en andere partijen in de keten aan voldoen voordat ze kunnen leveren op de markt. Dat kan zorgen voor een uitdagende situatie voor sommige kleinere telers op de wereldmarkt.” Asmerom s het voorbeeld van een avocadoteler in Kenia die wilt exporteren naar de Europese markt. “De avocadoteler krijgt al snel te maken met verschillende certificaten waar hij aan moet voldoen die zijn producten ondersteunen,” legt Asmerom uit. “Dat gaat soms om 4 à 5 certificaten per afnemer. Denk aan MRL, leveranciersverklaringen, Social Compliance, GlobalGAP, IFS, BRC, etc. Het woud aan certificeringen, regels en kwaliteitseisen kan gaan duizelen bij dergelijke bedrijven en dan is het nog de vraag hoe je op dat gestelde niveau kunt komen. Bij Kompas hebben we medewerkers die de kennis hebben van de wereld van certificaten, kwaliteitseisen en controles. Zo kunnen ze de teler voorzien van advies over postharvest-treatment en agronomie om het gestelde niveau te kunnen bereiken. Met de dienstverlening die wij bieden kunnen we de teler dus volledig ontzorgen op dit gebied.”

Technisch advies voor postharvest en agronomie worden door Kompas geleverd aan telers en exporteurs

Keuringen en controles
Zodra de avocadoteler in Kenia voldoet aan de gestelde avocado’s, kan de export beginnen. Kompas biedt de afnemers op de Europese markt de service om zowel voor als na de verscheping van de producten de kwaliteit te controleren. “We hebben medewerkers en partners over de hele wereld die voor de importeurs en klanten de lading controleren voordat het op het schip gaat. Wij adviseren onze klanten hoe de kwaliteit is van het product wat hij wil kopen zodat hij kan kiezen of hij de lading aanneemt of niet. In Europa, waar we ons kantoor hebben, controleren we nogmaals de lading als dat gewenst is en overlopen we de certificering die nodig zijn en kijken we naar eventuele claims en schade aan het transport.”

Research
Daarnaast heeft Kompas ook een R&D afdeling binnen het bedrijf. “Als klanten een nieuw product op de markt willen zetten of naar een nieuwe markt willen exporteren, kijken wij wat er dan nodig is om de kwaliteit en voedselveiligheid van het fruit te waarborgen,” vertelt Asmerom. “Met de steeds strenger wordende MRL’s op de markt is het belangrijk dat we de naoogst-behandeling voor de houdbaarheid van producten goed op orde houden om te voldoen aan die MRL’s. We ondersteunen bedrijven in die innovaties met onze research.”

Partnerschap AgriPlace platform
Veel compliance documenten, zoals certificaten en analyses zijn dus nodig voor bedrijven en om dat overzichtelijker te maken werd in 2019 Agriplace Chain gelanceerd om het beheer van relevante documenten en compliance informatie eenvoudiger te maken voor de sector.  Agriplace biedt deze op een inzichtelijke en digitale manier van werken met certificeringen, residu analyses en leveranciersverklaringen via AgriPlace Chain. “We hebben nu een aantal samenwerkingen opgezet met bedrijven die het vooral als ondersteuning gebruiken voor hun kwaliteitscontroles,” vertelt Nico Broersen van AgriPlace. “De laatste tijd zagen we ook veel andere bedrijven aankloppen omdat ze niet echt een persoon hebben in het bedrijf die de nodige capaciteit of kennis hebben van het beheren van hun keten.

Agriplace zorgt voor meer transparantie wereldwijd in de AGF-keten

Kompas kan die volledige service in combinatie met AgriPlace Chain wel aanbieden en zorgt voor de controle en validatie van de documenten zodat alles up-to-date blijft. Per jaar moet een bedrijf soms al duizenden documenten leveren die betrekking hebben op de kwaliteitseisen die gesteld worden. Hoewel we steeds meer kunnen automatiseren in het opvragen van de nodige gegevens, zal het vaak nodig blijven om controles uit te blijven voeren op gedeelde informatie. Kompas kan deze controles uitvoeren, wij bieden met AgriPlace Chain de mogelijkheid aan de sector om deze certificeringen en documenten automatische te verzamelen uit databases en bij leveranciers en maken daarmee de keten van gebruikers inzichtelijk en veilig.”

Voor meer informatie:
Asmerom Abreha
Kompas Quality Consultants
Tel: +31 (0)6 41506222
info@kompas-qualityconsultants.com
www.kompas-qualityconsultants.com

Nico Broersen
AgriPlace
+31 (0)6 13369752
ncm.broersen@agriplace.com
www.agriplace.com/chain