Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Peláez, Sevillana de Patatas: "Het lijkt erop dat we het dit jaar met minder volumes moeten stellen"

Spaanse nieuwe aardappelen kunnen rekenen op een goede vraag

De regen was enkele dagen spelbreker, maar nu het rooien van start is gegaan, komt de oogst van de nieuwe aardappelen in Zuid-Spanje mooi op gang. Het seizoen begint ook iets eerder dan normaal.

"Het is eigenlijk nog te vroeg om het met zekerheid te stellen, maar het ziet ernaar uit dat de gemiddelde opbrengst per vierkante meter dit seizoen iets lager uitvalt dan vorig jaar, vooral door problemen met meeldauw deze lente", zegt José Peláez, manager van Sevillana de Patatas.

“De eerste aardappelen komen op een markt terecht met een behoorlijk hoge vraag. De horeca mag dan wel stilliggen door de coronacrisis, de afzet naar de retail compenseert dat verlies zeker. De prijzen zijn prima, maar we mogen niet vergelijken met vorig jaar toen er een groot tekort aan aardappelen was. De prijs voor gewassen aardappelen is 6 tot 8 cent hoger dan die voor ongewassen product.”

De goede vraag naar aardappelen in de eerste weken van de lockdown in Spanje en andere Europese landen hielp om de Franse voorraden van bewaaraardappelen te doen slinken. "In één week werd in Spanje, Italië en Frankrijk verkocht waar normaal gezien een maand voor nodig is. We konden het ritme niet bijhouden", herinnert Peláez zich.

Bovendien treedt er nu in Spanje een wijziging op in het consumptiepatroon van aardappelen. De Spanjaarden kiezen meer en meer voor nieuwe aardappelen in plaats van bewaaraardappelen, die wel goedkoper zijn maar niet de vergelijking doorstaan op kwaliteit en uiterlijke eigenschappen. "Vijf jaar geleden was het ondenkbaar dat Spaanse supermarkten vóór juli zouden overstappen op nieuwe aardappelen, iets wat supermarktketens in andere Europese landen wel deden. Nu zien we hier in de schappen al grote hoeveelheden Egyptische en Israëlische nieuwe aardappelen, die eerder op de markt komen dan de Spaanse.”

90% van de aardappelen die Sevillana de Patatas afzet, komt terecht op de versmarkt, de resterende 10% is bestemd voor de verwerkende industrie. Het Andalusische bedrijf richt zich niet alleen op de Spaanse markt, maar exporteert ook onder meer naar landen als Duitsland, België, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Italië.

Voor meer informatie:
José Peláez Izquierdo
Sevillana de Patatas
Mobiel: +34 659454537 (Spanje)
jose@sevillanadepatatas.com
sevillanadepatatas.com

Publicatiedatum: