Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Culum, Pacific Produce

Trage levering van Peruaanse avocado's op Europese markt

Pacific Produce is bezig met het voltooien van verzendingen van avocado's uit het begin van het seizoen die sinds enkele weken op de Europese markt komen. Het hoogseizoen staat op het punt te beginnen en volgens Rob Cullum van Pacific Produce verloopt alles tot nu toe heel goed, maar langzamer dan gewoonlijk vanwege de complicaties die de Covid-19 met zich meebrengt.

"Avocado is een geweldig product voor Peru en het wordt in verschillende gebieden geteeld. Sommige doen het beter dan andere. Ons belangrijkste teeltgebied in het zuiden heeft op dit moment geen problemen, maar in sommige gebieden is er een gebrek aan mankracht om te oogsten. Deze gebieden hebben een vrij hoog werkgelegenheidsniveau en het kan moeilijk zijn om werknemers te vinden, maar met de nieuwe situatie zullen de problemen toenemen wanneer het volume begint toe te nemen.""Verpakkers moeten ook de sociale afstandsregels respecteren en dat betekent dat de meeste werken met een capaciteit tussen de 50 en 75%, wat extra kosten betekent voor wat betreft de efficiëntie. Het is ook een probleem om personeel van en naar de verpakkingsfaciliteiten en velden te vervoeren, omdat de regelgeving voor de capaciteit van bussen begrijpelijkerwijs is gereduceerd. De hele situatie leidt tot hogere kosten die zullen blijven stijgen voor die gewassen die een hoger niveau van arbeid vereisen," legt Rob uit.

Avocado's kunnen aan de bomen worden gehouden zodat de oogst tot op zekere hoogte wordt vertraagd, maar veel West-Europese landen geven de voorkeur aan kleinere maten en hoe langer ze aan de boom zitten, hoe groter ze worden."Dit is een redelijk hoog jaar wat betreft de oogst, maar we proberen de alternatieve teelt te verminderen. Door de toename van de aanplant komen er altijd nieuwe plantages in productie, waardoor de kloof tussen de traditionele afwisselende jaren wordt weggenomen.

"Het aanbod is vanaf het begin schaars geweest en herstelt zich niet door de gevolgen van Covid-19 en de regelgeving die dit met zich meebrengt, maar alle telers maken wereldwijd hetzelfde mee. Tot nu toe hebben we geen logistieke problemen gehad en we voorzien geen ongemakken. We zitten nu al een paar weken in de lockdown omdat Peru snel heeft gehandeld, dus we denken dat we de meeste technische aspecten van het werken onder de Covid-protocollen hebben kunnen oplossen."

Rob verwacht niet dat Peru de oorspronkelijk geplande volumes zal bereiken en zegt dat mensen hierdoor verrast zullen zijn, omdat kopers volumes van een bepaalde omvang verwachten, die ze misschien niet kunnen vinden.

Wat de vraag betreft, is het moeilijk om te weten hoe het zich zal ontwikkelen: "In eerste instantie keek ik naar de producten die we aanbieden en dacht ik dat onze citrus het zeker goed zou doen. We dachten dat avocado een lastig product zou zijn, het is een hoogwaardig cateringproduct, elk café/hotel heeft avocado op toast op het menu staan! We hebben voornamelijk ready to eat avocado's, maar mensen kopen ze maar één keer per week, dus ik dacht dat we misschien problemen zouden hebben als ze maar eens in de week werden gekocht. Maar op dit moment is de verkoop goed en alle beschikbare voorraad verkoopt naar volle tevredenheid."

"Wat we ons nu afvragen is: als Peru en Zuid-Afrika al hun avocado's op de markt brengen, zal het evenwicht dan bewaard blijven? Dat is onmogelijk om te weten, tot nu toe was de situatie omgekeerd, want we hebben een voortdurend tekort gezien. We komen net uit de beginperiode waarin de prijzen altijd goed zijn, omdat Israël en Spanje de laatste hand aan het seizoen leggen zijn en wij net begonnen zijn, dus in een normale situatie zouden onze volumes net zo goed toenemen als die van Zuid-Afrika, waardoor de prijzen zouden dalen, maar dat is niet het geval."

Ook de VS speelt een belangrijke rol en de verkoop is gestegen: "Aan het begin van de quarantaine steeg de verkoop met ongeveer 27% en nu ligt de verkoop ongeveer 12-13% hoger dan vorig jaar, wat meer is dan de stijging van mandarijnen. Misschien is guacamole wel het favoriete product van de quarantaine in de VS?"

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 18 65 877 801
rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk

Publicatiedatum: