Peruaanse import van aardappelproducten neemt toe

Volgens het Nationaal Toezicht van Douane- en Belastingdiensten (Sunat) kende de Peruaanse import van aardappelproducten in de maand april een opleving. Er werd 4.164 ton geïmporteerd, wat veel meer is dan in april 2019 of gelijk welke andere maand van vorig jaar.

Via social media verklaarde de econoom Eduardo Zegarra dat het importproduct 14% uitmaakt van het totaal op de groothandelsmarkt in Lima. “Het lijkt weinig maar het kan invloed hebben op de prijzen. De witte aardappel uit Peru is immers ook geschikt om frieten van te maken”, aldus het hoofd van het onderzoekscentrum Grade.

Toch, zo zegt de onderzoeker, geeft de fastfood en de verwerkende industrie er de voorkeur aan om aardappelproducten uit Europa te importeren tegen een prijs die tot driemaal hoger ligt dan die van lokale aardappelen.

In maart, de maand waarin de noodtoestand van kracht werd, lag de import van aardappelprodcuten onder de 2.000 ton. Hoewel de horeca nog altijd dicht is, is dat volume in april evenwel verdubbeld.

De lokale telers zijn bezorgd dat de importaardappelen de afzet van hun product in gevaar brengt. Volgens gegevens van Sunat springt de import van volgende bekende bedrijven in het oog: Alicorp met meer dan 4.000 ton gedurende de eerste vier maanden van 2020, Delosi met meer dan 1.000 ton en Bembos met 224 ton.

Bron: larepublica.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven