Amerikaanse citrusimporteur schakelt over op composteerbaar net voor mandarijnen en sinaasappelen

Jac. Vandenberg, de Amerikaanse citrusimporteur en broers van Leo Pels, stappen over van plastic net op een composteerbaar alternatief op basis van beukenhoutpulp.

Het net wordt door het in Oostenrijk gevestigde biogene verpakkingsbedrijf VPZ gemaakt van hout dat een bijproduct is van de bosbouwindustrie. Wanneer bomen in FSC- en PEFC-gecertificeerde duurzame beukenbossen tot een bepaalde hoogte groeien, worden sommige bomen uitgedund om de resterende bomen de ruimte en het licht te geven om te groeien. Dit uitgedunde hout wordt vervolgens verspaand en verder afgebroken tot pulp, gesponnen tot een touwachtig materiaal en vervolgens aan elkaar gebreid tot een net, klaar voor gebruik. Deze vezels, waaruit het net wordt gevormd, zijn gecertificeerd voor compostering en zijn binnen enkele weken biologisch afbreekbaar.

Jac. Vandenberg is altijd bezig met het uitbreiden van hun milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen. Afgelopen zomer nog introduceerden ze hun plasticvrije doosjes voor hun Sunrays mandarijnen, die in de VS als eerste voedsel- en drankproduct werden gecertificeerd onder het Plastic Free Trust Mark.

"We kijken altijd naar de verpakking die we op dat moment gebruiken om te proberen deze te veranderen, zodat we de meest milieuvriendelijke verpakking kunnen krijgen die er is", zegt John Paap, Brand Manager bij Jac. Vandenberg. "Hoewel we de verpakkingen graag helemaal zouden willen elimineren, spelen ze wel een belangrijke rol bij het waarborgen van de productkwaliteit aangezien het product wordt gedistribueerd door de toeleveringsketen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de verpakking zo milieuvriendelijk mogelijk is."

Het nieuwe op bomenpulp gebaseerde net, dat de aanduiding USDA BioPreferred heeft gekregen, heeft een aanzienlijk positief effect op het milieu. Volgens de Higg Materials Sustainability Index (MSI) leidt de productie van vezels voor deze netten tot 60% minder uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met de productie van fossielen-gebaseerde PE-granulaat voor standaard kunststofnetten. Andere milieuvoordelen zijn het volledig vermijden van microplastics.

"Onze nieuwe netten bevatten slechts 1% plastic in vergelijking met het traditionele plastic net met foliewikkeling. Er zit nog wel een plastic coating op het label dat op het net is aangebracht. We zijn echter actief op zoek naar een organische, plasticvrije oplossing voor de label die we voor de volgende zomer beschikbaar hopen te hebben."

"Naast de positieve invloed op het milieu blijven de producten 2 tot 3 dagen langer vers dankzij de ademende en vochtregulerende eigenschappen van het materiaal."

Voor meer informatie:
John Paap
Jac. Vandenberg, Inc.
+1 (914) 964-5900
jpaap@jacvandenberg.com
www.jacvandenberg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven