Zambia: cassave als basisingrediënt voor ethanol in handreinigers

Dit jaar hebben de cassavevelden van teler Pamela Nyirenda haar niet alleen van een goede oogst verzekerd, maar ook een extra financiële meevaller door een grotere verkoop: de cassave wordt nu ook gebruikt als basisingrediënt om ethanol te produceren voor handreinigers.

De Zambiaanse cassave bracht dit jaar maximaal 5.000 kwacha (255 euro) per ton op. Dat is een flinke stijging ten opzicht van de 2.000 kwacha (102 euro) vorig jaar in dezelfde periode, zo meldt de Zambia National Farmers Union. Kleinschalige telers zoals Nyirenda haasten zich dan ook om over te schakelen op de cassaveteelt, omdat het hen meer zekerheid geeft op financieel gebied.

"Dit is mijn tweede jaar dat ik cassave teel en ik heb 10 ton cassave kunnen oogsten," vertelt Nyirenda aan de Thomson Reuters Foundation in een telefonisch interview. Zij verwacht dit jaar bijna twee keer zoveel te verdienen aan haar cassave als vorig jaar.

Aangezien het klimaat verandert en er langere en frequentere perioden van droogte te verwachten zijn, schakelt een groeiend aantal tuinbouwers in Zambia - en in heel Afrika ten zuiden van de Sahara - over op droogtebestendige gewassen die meer kans maken op een goede oogst, zelfs in slechte klimatologische omstandigheden.

Musika, een Zambiaanse non-profit tuinbouworganisatie, telt inmiddels meer dan 25.000 telers in Zambia, waaronder veel vrouwen, die nu bijzonder droogtetolerante cassavevariëteiten verbouwen, in vergelijking met 5000 telers 5 jaar geleden. Pamela Hamasaka, hoofd bedrijfszaken bij Musika, zegt dat de vraag naar cassave-ethanol in Zambia is toegenomen naarmate bedrijven meer handreiniger gebruiken om de verspreiding van Covid-19 onder controle te houden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven