Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië heeft grote zoete aardappeloogst

Toen Australiƫ in lockdown ging, was er een eerste grote piek in de vraag naar de meeste producten, al dan niet vers, maar de markt lijkt nu te zijn gekalmeerd.

Damian Botha van Sweet Potatoes Australia: "In de weken na de lockdown was de vraag nogal grillig en zeer moeilijk te voorspellen. De situatie is nu gestabiliseerd en de afzet ligt rond wat we in deze tijd van het jaar zouden verwachten, in sommige lijnen iets hoger."

"We beginnen over te gaan naar wat koeler weer, wat altijd goed is voor de vraag. Na 4-6 weken nat weer eerder in het jaar, gevolgd door zonneschijn en goede temperaturen, hebben de telers een overvloedig aanbod en zien ze een sterke opbrengst. Ongeveer 80% van de Australische zoete aardappelteelt vindt hier in Bundaberg, Queensland, plaats. Door de toegenomen teelt is de binnenlandse markt goed bevoorraad, wat ons de mogelijkheid geeft om aan de toename van de vraag vanuit de exportmarkten te voldoen."

De bewerkingsmarkten kregen een enorme klap toen de lockdown werd ingesteld met het wereldwijd sluiten van hotels en restaurants. "Aanvankelijk daalde de vraag naar bewerkte producten vrij drastisch, waardoor het moeilijk werd om een deel van de producten waarmee de telers deze markten bedienen, te verladen. In de afgelopen week zien we echter dat de orders wereldwijd weer beginnen te stijgen, wat een zeer positief teken is."

"Op het gebied van de retail is de gestage export naar het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand en enkele Europese markten voor premiumlijnen voortgezet. Sweet Potatoes Australia heeft containers, die elke week naar deze markten gaan omdat de vraag in de afgelopen weken weer begon te stijgen."

"De beschikbaarheid van containers is goed, maar in de eerste weken zagen we nog de impact van de lockdown in China. Langere vaartijden waren onvermijdelijk, waarbij inklaring aan de grenzen langer duurde, maar we zijn van week tot week nog steeds bezig met het boeken en verladen van containers."

"We zouden graag zoete aardappel zien als ontbijt, lunch, diner en dessertgroente. Zoete aardappel als toast of salade en alles wat je maar bedenken kunt tot aan zoete aardappelijs toe. Je kunt het in zoveel maaltijden gebruiken. Consumenten worden ook steeds creatiever in de keuken omdat ze meer tijd hebben tijdens de lockdown. We proberen dit te ondersteunen door veel recepten van onze huischef en ons productontwikkelingsteam aan te bieden via social media. Deze sterke betrokkenheid is geweldig om te zien. Het helpt ook dat zoete aardappelen niet zo bederfelijk zijn als sommige andere producten, zodat ze een paar weken kunnen worden bewaard."

"De afzet van zoete aardappelen over de hele wereld is de laatste jaren zeer positief gestegen. Door deze groei is het belangrijk dat we alle grote voordelen van Sweet Potato en de beschikbaarheid van onze zoete aardappelen het hele jaar door blijven promoten".

Voor meer informatie:
Damien Botha
Sweet Potatoes Australiƫ
Tel: +61 7 4159 3137
Email: damien.botha@greensillfarming.com.au
hwww.sweetpotatoesaustralia.com.au

 

Publicatiedatum: