Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Verweij, VerDi Import:

"Aanvoer Spaanse Doré komt maar moeizaam op gang"

Tholen - Bij VerDi Import is het Spaanse aardappelimportseizoen weer gestart. Hoewel het Barendrechtse bedrijf zich het laatste decennium voornamelijk op de fruitimport richt, blijken de roots van de familie Verweij vanuit de aardappelhandel nog altijd in deze gespecialiseerde tak van sport. VerDi teelt de Spaanse Doré in de delta van de Rio Guadalquivir in het uiterste zuiden van Spanje.

Ook voor de jonge generatie is de vroege aardappeltijd een leerzame periode. Stagiair Jonathan Flach poseert bij de eerste Spaanse Doré.

Daniel Verweij, die het team van VerDi Import ruim al anderhalf jaar versterkt, na enkele jaren als zelfstandig ondernemer in het schoolfruit te hebben gewerkt, is de vierde generatie aardappelhandelaar die zich bezighoudt met deze tak van sport. "Het aanbod is momenteel beperkt, er is namelijk veel regen geweest en veel vrachten lopen vertraging op, maar er is volop vraag. De aardappelen zijn al verkocht voordat ze arriveren."

De Doré's worden in Spanje met de hand gerooid en zijn van goede kwaliteit. "Het weer is tegengesteld aan hier. Het groeiseizoen is met een lange warmteperiode begonnen. Nu er aansluitend veel regen is gevallen, komt dat wel de volle smaak ten goede", vertelt Daniel. Hij verwacht de komende dagen nog beperkte binnenkomsten. "Pas als het een week droog is in de kleistreek van de delta van de Guadalquivir kan er pas volop gerooid worden. De weersvooruitzichten zijn goed, dus waarschijnlijk is de krapte na volgend weekend over."

Mark Verweij laat een  Gert Jan van den Heuvel een aardappel zien met een kleikap. Dit is een specifiek 'aardappeldingetje' bij natte rooiomstandigheden op de klei. Door het slechte weer van de laatste tijd gaat het rooien zeer moeizaam in de Spaanse klei en blijft er na het wassen soms een stukje klei aan de aardappel zitten

Naast de Spaanse Doré's verkoopt VerDi Import met Galatine kriel, Alpha's uit Malta en Nicola's uit Marokko het importpakket compleet. "Galatine kriel is weliswaar minder in trek dan vroeger, maar voor de aardappelmensen horen ze er wel echt bij. De Alpha's uit Malta zijn vooral in trek bij de binnenlandse groothandelaren en de Marokkaanse Nicola's vinden vooral hun weg in Oost-Europa. Door het uitblijven van de Spaanse aardappelen is er een ware run ontstaan op de late Marokkaanse Nicola's."

Voor meer informatie:
Daniel Verweij
VerDi Import
Tel: +31 180 618 811
daniel@verdiimport.nl 
www.verdiimport.nl