Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update

"AGF-handelsbedrijven zijn 50 tot 90 procent van hun omzet kwijt"

Bijna weer een coronaweek voorbij. Deze vrijdag een update met daarin: een positieve noot van de Taskforce Arbeid over de arbeidstekorten in Nederland ("het valt op dit moment gelukkig mee"), een compliment van LTO Nederland aan boeren en tuinders die de 1,5-meterregels allang toepassen en nog even geduld voor de uitwerking van de steunmaatregelen.

Algemene informatie:

Audits AKF op de bedrijven weer mogelijk

De drie Certificerende Instellingen die de audits verzorgen voor het Agrarisch Keurmerk Flexwonen kunnen de bedrijven weer bezoeken ten behoeve van een audit. Die bezoeken waren door de coronacrisis tijdelijk opgeschort. De bezoeken vinden plaats aan de hand van een protocol waarbij de anderhalve meter en de veiligheid van het te bezoeken bedrijf én van de auditor wordt gewaarborgd. Een positieve ontwikkeling. Om meer te weten te komen over het Agrarisch Keurmerk Flexwonen en het inhouden van de kosten van de huisvesting via de loonstrook, klik hier.

Lees meer bij Werkgeverslijn land- en tuinbouw

LTO: ‘Telers en tuinders passen ‘1,5-metereconomie’ al langer toe
Telers en tuinders hebben als cruciale beroepsgroep vanaf het begin van de coronacrisis al met deze 1,5-metereconomie te maken. Die is op het erf en in de kas realiteit voor ondernemers, werknemers, klanten en toeleveranciers. En dat is niet altijd makkelijk en vereist de nodige extra inspanning. Het is daarom van belang dat iedereen de algemene RIVM-richtlijnen blijft hanteren. LTO Nederland heeft hiervoor een handreiking voor de ‘1,5-metereconomie’ opgesteld. 

Komende maanden nieuwe werkelijkheid
Agrarische ondernemers, hun personeel en klanten zijn in de afgelopen periode al grotendeels gewend geraakt aan de ‘1,5- metereconomie’. Ook voor de komende tijd blijft dit onze noodzakelijke nieuwe werkelijkheid. Het hanteren van de ‘1,5 meter economie’ op het erf, op het land en in de kas is niet gemakkelijk en vraagt om extra inspanningen en maatregelen van ondernemers. Dat is praktisch gezien niet altijd mogelijk en dit zal de komende maanden, zo lang de coronamaatregelen gelden, leiden tot een lagere productiviteit en daarmee omzetschade in veel sectoren. 

Lees hier de notitie

Bron: LTO Nederland

Megaziekenhuis in beursgebouw Madrid dicht na dalende coronacijfers

Handel:

Richard Schouten op BNR Nieuws
"AGF-handelsbedrijven zijn 50 tot 90 procent van hun omzet kwijt" 
Ook telers, veilers en handelaren van groente en fruit worden hard geraakt door de coronacrisis, schrijft BNR. Sommige gespecialiseerde telers zijn zelfs 100 procent van hun omzet kwijt. Maar ook het importeren van exotisch fruit is door de coronacrisis plots heel lastig geworden. Bij dit verlies van omzet hoort een verwacht bedrag van 500 miljoen tot 2 miljard euro, volgens Richard Schouten, directeur van brancheclub GroentenFruit Huis. 

Klik hier om het fragment te luisteren.

België: dalende prijstendens zet zich in de land- en tuinbouwsector verder
De prijzen in de Belgische land- en tuinbouwsector blijven verder dalen, schrijft Landbouwleven. Dat blijkt uit een samenvatting die Vlaams landbouwminister Hilde Crevits deze week digitaal gaf aan de leden van de commissie landbouw, voorgezeten door Bart Dochy. "Geen enkele sector ontsnapt aan de crisis."

Arbeid:

Boetes voor busjes met arbeidsmigranten nog geen verleden tijd
De politie heeft donderdagochtend in Wanssum dertien bekeuringen uitgeschreven tijdens een controle op het naleven van de coronamaatregelen. Zo zaten in een busje negen personen en in een personenauto trof de politie vier inzittenden aan. Een deel van de inzittenden moesten zelf voor ander vervoer zorgen of verder lopen. 

Lees meer bij 1Limburg

Retail:

België: minister wil opnieuw volop promoties in supermarkten
Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) wil dat supermarkten vanaf volgende week opnieuw volop kortingen toelaten, schrijft Gondola. Dat zei ze woensdag in de Kamercommissie Economie. "Ik hoop dat de ministerraad donderdag ingaat op de vraag om het verbod op kortingen te schrappen vanaf volgende week, aangezien het moment mij daartoe nu aangewezen lijkt", zei de minister. 

Whole Foods deelt gratis mondkapjes uit
Whole Foods Market wil dat alle klanten in zijn vestigingen mondkapjes dragen. Binnen een week wil het bedrijf beginnen met het gratis verstrekken van wegwerpkapjes bij de ingang van zijn supermarkten, schrijft Distrifood.

Detail:

België: winkels gaan open, maar kun je vanaf 11 mei ook weer naar de markt?
Als de winkels op 11 mei weer open gaan, zullen de Belgen wellicht ook opnieuw naar de markt kunnen,schrijft Nieuwsblad. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits steunt een heropening van de markten op 11 mei, als de lokale besturen tegen dan de veiligheid kunnen garanderen. Dat zei ze donderdag in het Vlaams Parlement. “Het zou goed zijn als de wekelijkse markten op 11 mei kunnen openen”, zei Crevits. 

Overig:

Verspillingsfabriek maakt soep voor Voedselbank
De Verspillingsfabriek introduceert een nieuwe soeplijn waarmee consumenten de Voedselbank kunnen steunen, schrijft Levensmiddelenkrant. Bij elk soeppakket Heel Veel Soeps, schenkt de producent één zak aan de voedselbank. Daarnaast wordt de soep net als bij alle Verspillingsfabrieksoepen gemaakt van groente dat anders zou worden weggegooid. 

Publicatiedatum: