Canadese importseizoen van start met eerste zending Zuid-Afrikaanse citroenen

"Het citrusseizoen ziet er goed uit," zegt Mark Greenberg van Capespan North America, een Canadees bedrijf dat mandarijnen, navelsinaasappelen, grapefruit en citroenen verscheept naar de VS en Canada. "Het product is prima en we verwachten niet dat er zich op dit vlak problemen zullen voordoen dit seizoen." De uitdagingen zullen zich veel meer op het logistieke vlak laten gelden, met name op het gebied van de continuïteit van de oogst- en verpakkingsactiviteiten alsook de scheepvaart. "We zijn optimistisch dat we de middelen zullen hebben om op de uitdagingen te reageren, maar welke problemen zich zullen manifesteren, weten we nog niet."

"Zolang de arbeiders in staat zijn om te plukken en verpakkers kunnen verpakken en containers kunnen worden geladen voor de markt, anticiperen we niet op een verstoring van de bevoorrading. Maar we kunnen veel niet voorzien. Op dit moment zijn er een aantal uitdagingen in het laden van containers, maar dat is niet geheel aan Covid-19 gerelateerd. Normaal gesproken zijn er altijd een paar logistieke complexe situaties in Zuid-Afrika die moeten worden gemanaged en dat is voor ons geen probleem."

Eerste zendingen
Voor de Canadese markt zijn de eerste citroenen net verzonden, de easypeelers zullen binnenkort volgen.

Greenberg verwacht dat de vraag naar citrus zal aanhouden. "Versproducten hebben hun dynamiek kunnen behouden tijdens deze pandemie, ook al is er een restrictie aan het aantal klanten in de supermarkten en gaan consumenten ook minder naar de winkel toe. Citrus heeft het vrij goed gedaan in deze crisis. Het wordt gezien als een zeer gezonde keuze, vooral in deze omstandigheden, en ze worden vaak verkocht in zakken die de consument prefereert vanwege de perceptie dat het product door zo min mogelijk mensen is aangeraakt. Bovendien is citrus thuis vaak langer houdbaar dan ander fruit. Wij verwachten dat deze trend zal aanhouden tot in het importseizoen, dat in mei begint."

Prijsstelling
Tegelijkertijd zal de prijsstelling waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. "De voorraden zullen zichzelf reguleren om ervoor te zorgen dat dat gebeurt. Ik denk dat easypeelers, zoals mandarijnen, in mei en begin juni in het gedrang gaan komen, wat volgens mij de retailprijzen tot op zekere hoogte zal opdrijven", zegt Greenberg. "Maar afgezien daarvan verwacht ik geen grote verandering in de prijzen van de voorgaande jaren. Wel zal het effect van een verzwakkende Canadese dollar ervoor kunnen zorgen dat Canadese retailprijzen voor sommige geïmporteerde producten worden opgedreven," besluit Greenberg.

Voor meer informatie:
Mark Greenberg
Capespan North America
+1 (514) 739-9181
markg@capespan-na.com
www.capespan-na.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven