CBb: "ACM heeft voldoende marktonderzoek verricht in koel- en vrieshuiszaken"

Het College Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op dinsdag 28 april uitspraak gedaan in twee kartelzaken in de koel- en vrieshuizensector. Het CBb oordeelt anders dan de rechtbank dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wel voldoende marktonderzoek heeft gedaan in de koel- en vrieshuiszaken. In de zaak van de feitelijk leidinggevende oordeelt het CBb net als de rechtbank dat de feitelijk leidinggevende voldoende inzage in digitale documenten heeft gekregen.

De ACM heeft in 2015 voor ruim 12,5 miljoen euro aan boetes opgelegd voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector. Deze 2 rechtszaken draaien om een deel daarvan: een boete van 694.000 euro voor Van Bon Coldstores Beneden-Leeuwen dat vruchtensappen koelt en verwerkt, en 50.000 euro voor de feitelijk leidinggever van een andere onderneming waar ook vruchtensappen werden gekoeld en verwerkt.

Voldoende Marktonderzoek
Tijdens een kartelonderzoek van de ACM wordt bekeken op welke markt de verboden afspraken betrekking hebben. Partijen vonden dat de ACM onvoldoende had bewezen dat het bij de opslag en verwerking van vruchtensappen om een nationale markt gaat. Ze vonden dat hier sprake is van een geografisch ruimere markt. Het marktonderzoek zou daarom niet goed zijn. Daarnaast bestreed het bedrijf dat zij de kartelregels gedurende een lange periode had geschonden. Het CBb oordeelt, anders dan de rechtbank, in beide zaken dat de ACM voldoende marktonderzoek heeft gedaan. In de zaak Van Bon Coldstores oordeelt het CBb ook dat de ACM voldoende heeft gemotiveerd dat sprake is van een inbreuk die gedurende een bepaalde periode heeft voortgeduurd. Het CBb zal nog in een aparte uitspraak beoordelen of de opgelegde boete terecht was.

Voldoende inzage
Het CBb heeft zich ook gebogen over de vraag of de feitelijk leidinggevende van een andere onderneming voldoende inzage heeft gehad in digitale documenten die de ACM tijdens het onderzoek had meegenomen. Het CBb is het met de rechtbank eens dat de ACM voldoende inzage heeft gegeven. Het CBb verwijst de zaak van de feitelijk leidinggevende terug naar de rechtbank. De rechtbank zal de zaak van de feitelijk leidinggevende opnieuw inhoudelijk behandelen. De rechtbank zal dan ook beoordelen of de ACM deze feitelijk leidinggevende mocht beboeten.

De uitspraak over Van Bon Coldstores en de uitspraak over de leidinggevende van een ander bedrijf zijn te vinden op de website van het CBb

Bron: Autoriteit Consument & Markt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven