Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nico Veldhoen (Staay-Hispa) blikt vooruit op Spaans seizoen:

"Steenfruit is en blijft een interessante categorie om in de zomer volumes mee te maken"

Tholen - Het Spaanse steenfruitseizoen is net gestart. Staay Food Group is al jaren één van de grote spelers in deze productgroep. We vroegen Nico Veldhoen naar zijn verwachting van het seizoen. "De vraag is op dit moment nog niet hoog, omdat het seizoen nog maar net is begonnen. Als de prijzen op een commercieel niveau komen, zien we normaal gesproken de vraag direct aantrekken."



"De productie van perziken en nectarines in Spanje zal waarschijnlijk iets lager uitvallen dan in 2019 in verband met minder vruchtzetting. Ook is er in alle productiegebieden een onbekend percentage steenfruitbomen gekapt, waarvan de meeste perzikbomen. Het aanbod perziken neemt dus af. De kersenproductie zal naar verwachting gelijk zijn aan vorig jaar. Alleen de eerste twee weken zal er wat minder productie zijn in verband met de regen (Burlat soorten). Al met al lijkt er voldoende fruit aan te komen", vertelt Nico.

Praktisch geen retourvracht
Wat de impact van Corona op de verkoop gaat zijn, moeten we volgens hem afwachten. "In de keten is de impact van corona zeker merkbaar. De vrachtkosten zijn aanzienlijk hoger dan in normale omstandigheden; Er is praktisch geen retourvracht. Dit beïnvloedt dus ook de verkoopprijzen. En omdat er in alle pakhuizen anderhalve meter afstand bewaard moet worden bij het inpakken, is de snelheid hiervan navenant. Last-but-not-least is het veldpersoneel nog het grootste probleem. Hier is in het algemeen een tekort aan."

Op de vraag wat de impact van de weersextremen op de Spaanse productie is, antwoordt Nico: "Alles wees op een zeer vroeg seizoen omdat er in februari zomerse temperaturen heersten. Echter de laatste weken is dit sterk genivelleerd toen de temperaturen daalden en het weer zeer instabiel werd. Zoals het nu lijkt, zal de kwaliteit van het vroege fruit wel iets hebben meegekregen van dit weer maar op termijn lijkt alles goed te gaan. Lerida en Badajoz hebben hier zeker geen last van."

Steenfruit is en blijft een populair seizoensproduct om in de zomer volumes mee te kunnen maken, volgens Nico. "Abrikozen, kersen, nectarines en paraguayo's zien we jaar na jaar toenemen. De vraag naar perziken neemt verder af. Een trend is ook dat de vraag naar kartonnen verpakkingsmaterialen duidelijk toeneemt, maar (nog) niet alles is op grote schaal in te passen."

Voor meer informatie:
Nico Veldhoen
Staay-Hispa
T +31 180 679 142
Nico.Veldhoen@staay-hispa.nl 
www.staayfoodgroup.nl