Pietro Russo over Zweeds onderzoek naar Siciliaanse bloedsinaasappelen

Niet alle bloedsinaasappelen zijn hetzelfde

Het citrusseizoen van dit jaar was misschien enigszins problematisch, maar vanuit commercieel oogpunt kan dat zeker niet worden gezegd. De detailhandelsprijzen bedroegen op bepaalde momenten meer dan €2/kg en dat is veel winstgevender dan in voorgaande jaren.

Pietro Russo

FreshPlaza sprak erover met exporteur Pietro Russo. "Het Siciliaanse bloedsinaasappelexportseizoen is al een tijdje voorbij. Er is nog één laatste exportzending met Valencia sinaasappelen en citroenen die nog over zijn."

Siciliaanse bloedsinaasappelen

"We kunnen zeggen dat de verkoop dit jaar constant is geweest, zonder bijzondere schommelingen, dus zowel de telers als de handelaren waren tevreden. Dit was te wijten aan het feit dat de verkoop van producten met een hoog vitaminegehalte steeg door de huidige crisissituatie en door de combinatie van een levendige vraag en lage opbrengsten." 

"De door buitenlandse concurrenten geïntroduceerde bloedsinaasappelvariëteiten brengen de consument in verwarring, omdat ze er weliswaar hetzelfde uitzien, maar niets te maken hebben met de gezondheidswaarden van Siciliaanse bloedsinaasappelen. De Zweedse supermarkten hebben gewerkt aan een campagne om de klanten de voedingswaarden van Siciliaanse bloedsinaasappelen, die rijk zijn aan anthocyanen, te laten begrijpen in vergelijking met sinaasappelen uit andere landen waarvan de kleur wordt bereikt door genetische stoffen en niet dankzij het temperatuurbereik dat kenmerkend is voor de teeltgebieden op de vulkanische grond van de Etna."

Siciliaanse rode sinaasappelen

"Meer specifiek vergeleek een Zweedse retailer onze Tarocco sinaasappelen met een andere Midden-Oosterse variëteit. We moeten zeggen dat onze binnenlandse producten het echt verdienen om met trots gekozen te worden door de Italianen en met grote tevredenheid door Europese en niet-Europese klanten. Immers, als zelfs Zweedse winkelketens hun goedkeuring geven aan onze producten, moeten we ons afvragen waarom we de waarde van onze sinaasappelen nog steeds niet goed kunnen communiceren naar de klant."

Siciliaanse Tarocco sinaasappelen

De Zweedse detailhandelaren zeggen in wezen dat de pigmentatie van het vruchtvlees in niet-Siciliaanse bloedsinaasappelen te wijten is aan lycopeen (dezelfde stof die tomaten rood maakt), terwijl Siciliaanse bloedsinaasappelen anthocyanen ontwikkelen dankzij het grote temperatuurbereik (met verschillen van maar liefst 14°C tussen dag en nacht) waardoor het vruchtvlees rood wordt, maar waardoor ze ook anti-oxidanten bevatten.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven