Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joris Olbrechts, Jogrex

“Indiase lockdown veroorzaakt ramp wat betreft verwerking van mango’s”

Tholen – Het coronavirus heeft in veel landen gezorgd voor drastische maatregelen, zo ook in India. Sinds enkele weken zit het land in een volledige lockdown, wat grote gevolgen heeft voor de AGF-sector. “Het Indiaas mangoseizoen begint stilaan, maar vanwege de lockdown en quarantaine maatregelen zullen de seizoens-arbeiders vermoedelijk niet ter plaatse kunnen komen, met als gevolg een gebrek aan capaciteit tijdens de verwerking. Het ziet er momenteel niet goed uit voor de verwekende diepvries-industrie”, vertelt Joris Olbrechts van Jogrex. "Ook de oogst wordt op minus 30/35% geschat als gevolg van het weer tijdens het groeiseizoen en zal ook later van start gaan dan normaal. Als de lockdown niet wordt opgeheven of versoepeld dan gaat het een probleem worden om de mango’s geschild en gesneden te krijgen. Als er niets veranderd verwachten we een reductie van 70%. 

"Ze proberen het in India wel een beetje op te vangen door lokale mensen in te zetten, maar die halen niet het rendement en tempo van het schillen. Ook het aantal werknemers per vierkante meter is gereduceerd. Het kan allemaal nog veranderen. We hebben de tijd aan onze zijde. De Totapuri is dit jaar erg laat en wellicht is de lockdown half mei of eind mei opgeheven op versoepeld, zodat we snel kunnen schakelen, maar op het moment zien we het niet positief in”, zegt Joris. Jogrex heeft in India een eigen fabriek drie mango blokjes en chunks produceert voor de Europese diepvriesindustrie.

Ondanks de problematische situatie in India, is er in Europa ontzettend veel vraag naar mango blokjes en chunks. “Ik ben bang dat er in juli gewonden gaat vallen, omdat er dan gevochten gaan worden om mango. Het Zuid-Amerikaseizoen is op het moment gedaan, maar dat was ook geen geweldig seizoen. Mexico komt eraan, maar die lopen wat betreft het coronavirus nog wat achter, daar de grote piek nog moet komen. Hierdoor verwacht ik dat die hetzelfde probleem gaan krijgen als India. Als je dan een paar honderd mensen in een fabriek moet laten werken, mag dat niet. We hopen dat de situatie in India wat zal verbeteren, maar we verwachten geen wonderen. De markt zal de komende maanden met gigantische tekorten zitten”, besluit Joris.

Voor meer informatie:
Joris Olbrechts
Jogrex
Schoonmansveld 15
2870 Puurs – België
+32 3 860 20 50
Joris@jogrex.com    
www.jogrex.com