Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cape Crops' nieuwe Riyp-divisie richt zich op de groentenexport

Dit jaar zal de export van groenten waarschijnlijk groter zijn dan die van fruit en daarom heeft Cape Crops besloten om zijn focus te herstructureren en in tweeën te delen: de nieuwe entiteit Riyp, die verantwoordelijk zal zijn voor de export van groenten naar het VK, terwijl Cape Crops zich zal blijven bezighouden met het fruitbedrijf in het Midden-Oosten, legt Uzair Essack, algemeen directeur van Cape Crops, uit.

Het bedrijf koopt alles wat hun klanten nodig hebben vers in, met een 50:50-verdeling tussen winkeliers en groothandelaren. De uitvoer van groenten naar het VK is bijna volledig gebaseerd op programma's met supermarkten.

Zoete aardappelen
Zo bestelde een klant in het VK vorig jaar grote hoeveelheden speciale oranje vlezige zoete aardappelen, die slechts door enkele telers in Zuid-Afrika werden verbouwd, voornamelijk voor de lokale high-end retailers, en omdat mijn klant ze kon krijgen, bestelt hij nu permanent 400 bakken met oranje vlezige zoete aardappelen per jaar. Ook heeft Uzair dit jaar voor het eerst zoete aardappelen naar Spanje verscheept en heeft hij een proefzending naar Dubai lopen.

"Wij bieden alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft"
"Ik vertel de telers altijd dat ik nooit honderd containers zal nemen, ik neem een kleiner aantal, ik zeg tegen ze: ik geef je een goede prijs, probeer geen claims te hebben, betaal contant vooraf en laat het bedrijf op die manier groeien," vervolgt Uzair.

"Wij bieden alle producten aan die Zuid-Afrika te bieden heeft: alle druiven, appelen, citrus, steenfruit, mango's, avocado's, ananassen, enz. Onze kracht ligt in het aanbod en de acquisitie. Ik bouw mijn netwerk binnen Afrika langzaam op en maak contact met avocadotelers in Kenia en Tanzania. We verkopen ook appelen in Afrika. We sturen momenteel onze eerste zending tomaten naar Angola en vorig jaar boden we citrus uit Eswatini [voorheen Swaziland] aan."

In Dubai exporteert hun partnerbedrijf Anchor Fruits opnieuw naar alle Golflanden. Bangladesh is een andere grote markt voor hen, een land dat nooit genoeg Royal Gala en Zuid-Afrikaanse Golden Delicious heeft. Ze bieden ook Zuid-Afrikaanse sinaasappelen aan.

Focus op Bangladesh
"Bangladesh is een van onze sterke punten, mijn vader heeft het land nu twee keer bezocht," zegt Uzair (rechts). "In dit land wonen 350 miljoen mensen, dat is iets wat men soms vergeet. Zoveel telers proberen daar hun producten aan te bieden."

Het bedrijf legt de laatste hand aan de export van aardappelen naar Qatar en van uien naar Singapore. Het is de bedoeling om vanaf het einde van deze maand te beginnen met avocado's, voornamelijk van de rassen Fuerte en Hass. "Maleisië, Indonesië, Singapore en de Filipijnen zijn zeker markten waar we graag zouden willen groeien," voegt Uzair toe.

"We hebben een stabiele groep telers, maar elk jaar krijgen we aanbod van nieuwe telers. Het aanbod kan vrij onregelmatig zijn, het hangt allemaal af van het seizoen. Wat we niet kunnen vinden bij onze vaste groep telers zoeken we bij nieuwe telers. Elk jaar kopen we containers van mensen waarvan we nog niet eerder hebben gekocht. We moeten dit doen omdat het grootste deel van de in Zuid-Afrika geteelde citrus al gereserveerd is door anderen. Dit jaar ontvingen we citroenen van een nieuwkomer in de citrussector, van een teeltbedrijf die hulp kreeg van de Land Bank. We hebben hen geholpen om hun producten naar het Midden-Oosten te exporteren en dat willen we blijven doen."

"Met citroenen was het net alsof je goud in handen had"
Citroenen zijn de afgelopen weken "zeer, zeer veel gevraagd", dus ze hebben al hun citroenen naar het Midden-Oosten gestuurd. "Op een gegeven moment was het net alsof je met citroenen goud in handen had. Ik denk dat de afwezigheid van Turkije op de exportmarkt daar veel mee te maken had. We krijgen nog steeds aanvragen voor citroenen, maar de prijzen zijn niet meer zo hoog."

"We bieden veel mandarijnen aan in het Midden-Oosten omdat er daar veel Indiase en Pakistaanse mensen wonen. Een van de Pakistaanse exportproducten is de mandarijn. Als ze niet voor het Midden-Oosten worden geteeld, krijgen ze die uit Zuid-Afrika."

Pompoen is ook dit jaar, na enkele trage jaren, een groeiende markt. Pompoenen worden geëxporteerd naar het VK, Spanje en Portugal. Uzair schrijft de toename van de vraag naar het product toe aan Covid-19 en aan klanten die vóór de quarantaine met betrouwbare producten werden bevoorraad, gedreven door een kortere Europese oogst. Bovendien waren veel telers gestopt met het planten van pompoenen in Zuid-Afrika, waardoor het aanbod iets lager was.

Toename van de vraag vóór de Ramadan
Ramadan begon afgelopen weekend en Uzair zegt dat ze een lichte stijging zagen in de gebruikelijke hoge vraag voorafgaand aan de Ramadan, mogelijk gekoppeld aan de onzekerheid veroorzaakt door de pandemie.

"Onze klanten in het Midden-Oosten en Bangladesh wilden dat we in de aanloop naar de Ramadan zo snel mogelijk zoveel mogelijk zouden laden, voor het geval het nog erger zou worden, dan hebben ze tenminste nog voorraad. We hebben hard gewerkt om de zendingen op tijd klaar te krijgen. In het begin was het een beetje lastig om boekingen op schepen te krijgen, om lege containers te krijgen, de documentatie duurde wat langer en in de havens ging het allemaal wat trager. Het lijkt erop dat het nu wat vlotter gaat en ik moet zeggen, dat ik erg dankbaar ben dat ik in een bedrijf werk dat nog steeds op 100% capaciteit draait tijdens de lockdown."

"Als moslims consumeren we veel fruit tijdens de Ramadan periode. Na de Ramadan wordt de vraag een maand lang wat rustiger."

Een bestelling van ananassen uit Saoedi-Arabië is wat Uzair op gang bracht in de sector van AGF-producten, nadat hij tijdens zijn studententijd aan de Universiteit van Kaapstad Indiase en Pakistaanse rijst in Zuid-Afrika importeerde.

"We zijn geen traditioneel exportbedrijf. We proberen te laten zien dat we anders zijn. Het lijkt misschien dat Cape Crops zijn voorraad alleen maar uit de Kaap haalt, maar we willen duidelijk maken dat we veel meer doen. Ik hoop in de toekomst uit te breiden met noten en honing en andere tuinbouwexport." 

Voor meer informatie:
Uzair Essack
Riyp / Cape Crops
+21 180 4046
info@capecrops.com
www.capecrops.com

Publicatiedatum: