Bananensector in Costa Rica verdedigt maatregelen ter voorkoming van Covid-19

In een brief aan Banana Link* van 23 april jongstleden beklaagde de Costa Ricaanse organisatie Corporacion Bananera Nacional (CORBANA) zich over het feit dat haar overzicht maatregelen tegen Covid-19 op plantages in Zuid-Amerika onnauwkeurig zou zijn en opzettelijk een verkeerd beeld van de sector zou schetsen.

Banana Link heeft deze beschuldigingen weerlegd en beweerd dat haar overzicht gebaseerd was op hetgeen zij in goed vertrouwen van vakbonden heeft vernomen. De organisatie is dan ook niet van mening dat zij onzorgvuldig heeft gehandeld. 

Banana Link weet dat de regering van Costa Rica geen andere eisen aan de bedrijven stelde dan het garanderen van voldoende faciliteiten om de handen te wassen op plantages en in pakstations. Toch hebben veel bedrijven extra maatregelen getroffen, zoals het plaatsen van plexiglazen schermen in pakstations en andere maatregelen om social distancing op de werkvloer mogelijk te maken. 

Eén vakbondsleider beweert echter dat bedrijven profiteren van de crisis door het werk van vakbonden moeilijker te maken. Zo zijn bijeenkomsten tussen directies en werknemers opgeschort, waardoor conflicten niet worden opgelost. Ook zouden er mensen ontslagen zijn en werd er vanwege de Covid-19-crisis geen actie ondernomen tegen een geval van seksuele intimidatie. 

 

* Banana Link is een organisatie die zich inzet voor een eerlijke en gelijkwaardige teelt en handel in bananen en ananas. 

 

Bron: bananalink.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven