Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IDH verschaft Rwandese AGF-exporteurs toegang tot internationale markten

Om ervoor te zorgen dat verse AGF kan blijven worden geĆ«xporteerd heeft IDH in samenwerking met exportbedrijven en het National Agricultural Development Board (NAEB) geregeld dat er wekelijks vrachtvluchten via RwandAir naar Europa gaan. 

"We zien dat Covid-19 leidt tot een verstoring van de wereldwijde goederenstromen en vanwege de beperkte houdbaarheid zijn toeleveringsketens van verse AGF minder goed bestand tegen deze verstoringen, zo ook die in Rwanda. Om verspreiding van Covid-19 te voorkomen sloot Rwanda op 20 maart haar grenzen, wat direct gevolgen had op het aantal vluchten van en naar het land. Aangezien de AGF-export van Rwanda gering is, gaan er geen vrachtvluchten en wordt er vrachtruimte gereserveerd op passagiersvluchten. De markttoegang van exporteurs is hierdoor flink beperkt. De huidige verstoringen zouden tot het verlies van 2.000 banen kunnen leiden en gevolgen hebben voor het voortbestaan van 3.600 kleinschalige teeltbedrijven in Rwanda. 

Op vrijdagen vertrekt er sinds kort in het kader van dit project een vliegtuig met zo'n 32.000 kilo AGF van negen verschillende Rwandese exporteurs aan boord naar Brussel en Londen Gatwick om vervolgens weer terug te keren naar Kigali in Rwanda. Na de eerste vlucht op 3 april werd al snel duidelijk dat exporteurs meer vracht te verladen hadden waardoor er onderhandeld werd over een tweede wekelijks vlucht.

De voorwaarde voor deze vluchten is dat RwandAir voldoende vracht heeft voor de terugvlucht. IDH is daarom in gesprek gegaan met logistieke bedrijven om de vrachtruimte voor de terugvlucht te vullen.

In Rwanda voert IDH de ontwikkeling van de tuinbouwexport aan in het kader van het HortInvest-programma (gefinancierd door de Nederlandse ambassade in Rwanda). "We werken nauw samen met diverse Rwandese exporteurs om de capaciteit te verbeteren en te kunnen voldoen aan de eisen van de exportmarkt. Elk van deze exporteurs koopt in bij kleinschalige tuinbouwcoƶperaties in Rwanda. De inkoop bij kleine telers zal hopelijk bijdragen aan het versterken van het Rwandese voedselsysteem in de toekomst. IDH vraagt bedrijven die op zoek zijn naar vrachtruimte op vluchten van de EU naar Rwanda contact op te nemen met Kebba Colley."

 

Voor meer informatie: 
Kebba Colley
IDH Trade
Email: colley@idhtrade.org  

Publicatiedatum: