Na bijna 10 maanden overleg tussen belanghebbenden binnen de sector, onderzoekers en ambtenaren in zowel de VS als Mexico, presenteren de Texas International Produce Association en de United Fresh Produce Association de eerste uitgave van de gids “Food Safety Best Practices Guide for the Growing & Handling of Mexican Papaya".
"Dit is een sectorgedreven project," zegt Dante Galeazzi, voorzitter en directeur van TIPA. "Na de uitbraak in de zomer van 2019 kwamen de Amerikaanse verwerkers van Mexicaanse papaja's tot de slotsom dat ze de kwestie gezamenlijk aan moesten pakken door het verbeteren van de protocollen en praktijken voor de teelt en verwerking van papaja's."
Hoewel de papajasector in Mexico werkt volgens de algemene richtlijnen (zoals van GAP, SENASICA, SRRC, FDA) was er behoefte aan categoriespecifieke maatregelen. Het idee was om een document op te stellen dat van toepassing zou zijn op de papajasector in heel Mexico en onder dezelfde voedselveiligheidsprotocollen. Zodra het document af was, zou het gratis worden verspreid.
"We wisten dat dit project grote expertise op het gebied van de voedselveiligheid vereiste," vervolgt Galeazzi. "Vandaar dat we de hulp hebben ingeroepen van Dr. Jennider McEntire van de United Fresh Produce Association."
Op 14 april 2020 organiseerden TIPA en UFPA een laatste bespreking van het document in het Engels en Spaanse, waaraan belanghebbenden en onderzoekers uit Mexico en de VS deelnamen.
"Als teler, verpakker, importeur en distributeur van Mexicaanse papaja's kan ik het belang van het opstellen van dit document niet genoeg benadrukken," zegt Juan Carlos Martinez, directeur van Chula Brands. "We willen dat consumenten vertrouwen in ons product hebben en hiervoor was het creëren van een hogere standaard noodzakelijk," voegt Lance Peterson van SuperStarr eraan toe.
De volgende stap van dit project is het organiseren van trainingen. De educatieve sessies over dit document zullen in het Spaans worden gehouden en gericht zijn op papajatelers en -verwerkers in Mexico. De planning hiervan is al begonnen en de trainingen zullen de komende 30 tot 60 dagen plaatsvinden.
Voor meer informatie:
Hector Garza
Texas International Produce Association
Tel: +1 (956) 581-8632
Email: Hector.garza@texipa.org
www.texipa.org