Belgen dringen aan op het eten van meer 'frieten' om de aardappelberg te verkleinen

De Belgische aardappeltelers vragen hun landgenoten om twee keer per week frieten te eten om een aardappeloverschot van 750.000 ton, dat is ontstaan door het Coronavirus, te verminderen.

Frieten, patat die twee keer wordt gefrituurd, is een nationaal gerecht in België, waar ze regelmatig worden gegeten met mayonaise en mosselen. Maar de aardappeltelers worden hard getroffen door de lockdownmaatregelen van het land die medio maart werden opgelegd en door de gesloten restaurants.

Romain Cools, secretaris-generaal van Belgapom, de handelsvereniging voor aardappeltelers: "Laten we allemaal twee keer in de week frites eten in plaats van één keer." Ook al kregen de iconische frituurzaken van het land een speciale dispensatie om open te blijven, toch zijn er veel gesloten vanwege de pandemie. De zaken die open bleven, hebben het aantal klanten zien dalen. De schade wordt nog verergerd door de annulering van de vele muziekfestivals in België, waar frieten in grote hoeveelheden worden gegeten.

België is een van de grootste exporteurs van diepvriesfrieten ter wereld, met een export van 2,3 miljoen ton per jaar. Volgens Cools liggen de diepvriezers vol en dreigen de aardappelen verloren te gaan. Hij zei dat er binnenkort een campagne met een anti-food afvalorganisatie in supermarkten zal worden gelanceerd om de Belgen te vragen thuis meer frieten te eten in plaats van in het traditionele frietkot.

Zelfs van de Belgen kan niet worden verwacht dat ze driekwart miljoen ton tatties wegknagen, gaf Cools toe. "We werken ook aan de afzet aan Centraal-Europese landen die er zetmeel van willen maken, en ze worden gebruikt voor het maken van veevoer en zelfs elektriciteit."

Volgens dnyuz.com stuurt Belgapom tot eind mei en mogelijk langer wekelijks 25 ton aardappelen naar voedselbanken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven