"De euforie in de notensector is voorlopig voorbij"

Aan het begin van de coronacrisis werden noten en gedroogde vruchten massaal gehamsterd. De markt is inmiddels enigszins gestabiliseerd, constateert Jens Borchert, directeur van Palm Nuts & More en een belangrijke toeleverancier van de binnenlandse foodretail.

Joachim Alkewitz, Bernd Hofmeister en Jens Borchert tijdens de Fruit Logistica 2020

De gevolgen van de Covid-19-pandemie zijn ook merkbaar in de dagelijkse routine van de in Buchholz (Nedersaksen) gevestigde importeur van noten en gedroogd fruit. "We werken nu in twee teams, deels op kantoor en deels thuis. Wij zijn een agentschap, we slaan zelf geen producten op en we verwerken ook geen producten, waardoor de crisis gelukkig minder invloed op ons dagelijks werk heeft," legt Borchert uit.

Mechanische oogst
Toch stelt de coronacrisis ook de noten- en gedroogde vruchtensector voor de nodige uitdagingen bij de aankoop van goederen. "De productie van gedroogd fruit uit Turkije is in sommige gevallen moeilijker geworden. Personeelsbeperkingen leiden tot een lagere productiecapaciteit. Maar ook van andere origine komen sommige containers niet aan zoals gepland, omdat de schepen niet op schema lopen. Gelukkig hebben de autoriteiten in de EU snel gereageerd en maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de grenscontroles voor levensmiddelen weer soepel verlopen."

Het tekort aan seizoensarbeiders heeft de walnotensector in deze crisistijd minder hard getroffen, omdat de walnoten voor een groot deel mechanisch worden geoogst.

Oogstrobots tijdens de Californische walnotenoogst

Prijzen voor amandelen en walnoten flink gekelderd
In de VS verlopen de transporten van noten nog steeds op een goed, stabiel niveau. "Toch zien we aanzienlijke prijsdalingen voor zowel amandelen als walnoten. De huidige prijs voor amandelen ligt rond de €2,03 /pond, in januari werd dit product nog verhandeld tegen €2,58 /pond. Ongepelde walnoten met een commercieel kaliber van 32+ worden nu op de markt gebracht tegen €0,92/pond in vergelijking met €1,15/pond voor de crisis."

Californische walnoten

Kleinere opbrengst Chileense walnotenoogst
Meestal begint de walnotenoogst in het belangrijke Californische teeltgebied begin september. "De oogst vindt momenteel plaats in Chili. Er werd dit jaar totaal 120.000 ton verwacht, maar de huidige verwachting is dat de opbrengst 90-95.000 ton zal zijn. Daarnaast is Chili normaal gesproken bekend om de grote maten (32+). Het aandeel van deze producten zal dit jaar echter ook kleiner zijn.

Euforie is voorbij
Al met al ligt het verkoopvolume volgens Borchert op een goed niveau: "Aan het begin van de crisis liet de markt voor noten en gedroogd fruit hoge groeicijfers zien. Langzaam maar zeker hebben we het gevoel dat de situatie weer enigszins tot rust komt. De grote euforie die we tot enkele weken geleden zagen, is nu voorlopig voorbij, want de toeleveringsketens voor onze producten en landen van herkomst zijn grotendeels gehandhaafd en de voorraden zijn wat afgenomen."

Meer informatie:
Joachim Alkewitz & Jens Borchert
PALM Nuts & More Nuts and Dried Fruit GmbH & Co.KG
Lindenstrasse 17
D-21244 Buchholz/N.
Duitsland
+49 4181 9091 14
jborchert@palm-nutsandmore.de
www.palm-nutsandmore.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven