Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VTA: vrije voorraad aardappelen 2x zo hoog als 5-jarig gemiddelde

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden. De derde voorraadinventarisatie heeft normaal als peildatum 15 april. Door het instorten van de aardappelmarkt is door de brancheorganisatie gevraagd om een inschatting per 1 april. Vandaar dat de voorraadinventarisatie dit seizoen 2 weken naar voren is gehaald. (In de voorgaande jaren was de inventarisatie per 15-4. In dit seizoen is dit 01-04).

Minder geleverd dan voorgaande jaren
Op 1 april was 44% van de oogst afgeleverd. Dit is minder dan in de afgelopen seizoenen. Gemiddeld is er op 15 april ca. 57% afgeleverd. Op basis van een grove indeling zand/klei kan worden gesteld, dat in het zandgebied ongeveer 85-90% afgeleverd is, terwijl in het kleigebied nog maar 30-35% geleverd is.

Van de oogst is 74% verkocht. Normaal ligt dat op 85% in deze periode. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers 22,6% minder afgeleverd dan het langjarig gemiddelde. De absolute voorraad die nu nog in opslag ligt is 37% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Van de voorraad in opslag is 53% verkocht. Gemiddeld ligt dit percentage op 65-70% in deze periode. De vrije voorraad ligt 2x zo hoog als het 5-jarig gemiddelde.



Voor meer informatie:
VTA
www.vtanederland.nl 

Publicatiedatum: